Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana useva
  • 15.05.2019. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

PhosAgro: Novi pravci đubrenja

Za formiranje prinosa, od presudnog uticaja je dostupnost hranljivih elemenata i količina vlage koji su na raspolaganju biljkama. Kod izbora određene formulacije, principi koje treba poštovati su izračunata optimalna doza, vreme i način primene.

Foto: Vedran Stapić
  • 476
  • 12
  • 0

Na 86. poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, održana je prezentacija ruske kompanije PhosAgro, jedne od najvećih agrohemijskih industrija, najveće zemlje sveta.

Kako je rečeno na prezentaciji, za formiranje prinosa, od presudnog uticaja je dostupnost hranljivih elemenata i količina vlage koji su na raspolaganju biljkama. Kod izbora određene formulacije, principi koje treba poštovati su izračunata optimalna doza, vreme i način primene. Pri tom, hranljive materije moraju da budu dostupne biljkama. Takođe, odnos između unetih elemenata ne sme da bude takav da su jedan drugom konkurencija. Đubriva koja ulaze u sastav smeše moraju da budu kompatibilna.

Najefikasniji način obezbeđivanja biljaka hranivima je primena kompleksnih đubriva

Kada je reč o vremenu primene, uzeti u obzir dinamiku potrošnje usvojenih elemenata od strane biljaka, ali i njihov gubitak iz zemljišta. Osnovne potrebe biljaka za hranivima određuju se na osnovu planiranih prinosa. Oni bi trebali da budu veći od prosečnih višegodišnjih, ali i niži od onog maksimalnog prinosa, koji je dobijen na konkretnom polju.

Osnovni načini primene đubriva su: razbacivanje, trakasto nanošenje, fokusirano ili gnezdasto unošenje, kombinovani i folijarni unos.

Najefikasniji način obezbeđivanja biljaka hranivima je primena kompleksnih đubriva koja istovremeno sadrže azot, fosfor, kalijum i sumpor u obliku sulfatnog jona.

Na 86. poljoprivrednom sajmu, u Novom Sadu, održana je prezentacija ruske kompanije PhosAgro

MAP- najbolje čvrsto granulisano đubrivo

"Preporuka za sistem đubrenja u Srbiji, za višegodišnje useve je formulacija MAP", objašnjava Konstantin Grigoriev, predstavnik kompanije koji je održao stručnu prezentaciju.

"Kalijum koji se nalazi u sastavu naših đubriva je u folijarnom obliku, nije najbolji oblik za biljke, ali postoje mere koje mogu da se primenjuju kako bi se postigli optimalni rezultati", ističe Grigoriev.

Za biljke je najvažnije da elementi budu lako pristupačni, kako bi ih lakše mogle usvajati. Ovo se naročito odnosi na azot i fosfor, koji su veoma značajni za brz rast i razvoj bilo kog useva. MAP je fiziološki kiselo đubrivo, čiji se pun potencijal može uočiti u sistemima ishrane na zemljištima sa neutralnom i blago alkalnom pH reakcijom zemljišnog rastvora.

Povećavanje otpornosti poljoprivrednih biljaka na nepovoljne faktore sredine, ubrzavanje sazrevanja useva i doprinosi visokim prinosima prednosti su ovog proizvoda. 

Izražena ekološka svest - jedan od prioriteta

Jedan od prioriteta strategije Grupe PhosAgro do 2020. godine, razvoj je proizvodne baze putem investiranja u izgradnju novih kapaciteta i primene najboljih dostupnih tehnologija. Uz smanjenje troškova proizvodnje, vode računa i o ekologiji. 

Ističu da je njihova prednost to što kontrolišu sve aspekte u lancu proizvodnje i na taj način postižu najveće standarde kvaliteta, zadržavajući pri tom fleksibilnost i spremnost da se odgovori na zahteve potrošača.

Mreža PhosAgro - Regiona direktno sarađuje sa hiljadama poljoprivrednih gazdinstava, u desetinama regiona Rusije, od Kalinjingrada do Petropavlovska - Kamčatskog. A od sada i u Srbiji.


Foto prilog


Tagovi

Kompleksna đubriva Fosfati Optimalne doze Konstantin Grigoriev PhosAgro


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.