Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipelife
  • 03.01.2023. 16:30

Pipelife: Šta je važno pri odabiru sistema za navodnjavanje?

Kako su ekstremni vremenski uslovi sve češća pojava, predviđanje kvaliteta i prinosa useva postaje sve teže za poljoprivrednike širom Evrope - čak i kada su u pitanju vrste useva koje su poznate kao vrste sa visokim prinosom.

Foto: Pipelife Serbia
  • 989
  • 122
  • 0

Rast biljaka je osnova naše egzistencije, s toga je stvaranje adekvatnih okolnosti za njihov uzgoj veoma važno. Glavni izazov je nadoknaditi periode sa premalo vode i iskoristiti periode sa previše vode. Ulaganje u izgradnju sistema za navodnjavanje može smanjiti efekat suše, razvoj bolesti i povećati prinose na imanju.

Izbor u mikronavodnjavanju?

Kako taj izbor nije lak, neophodna je pomoć u pronalaženju idealnog sistema za navodnjavanje i drenažu za upotrebu u poljoprivredi u zavisnosti od potreba i zahteva naše proizvodnje, ističu iz kompanije Pipelife.

Pipelife: Moderan sistem za navodnjavanje za bolji kvalitet sadnica

"Mikronavodnjavanje predstavlja ravnomerno i precizno navodnjavanje biljaka. Svrha uvođenja ovakvih sistema je stvaranje savršenih okolnosti za uzgoj biljaka, čime ravnomerno raspoređujemo hranljive materije i vlagu, povećavamo prinos i smanjujemo potrebe za radnom snagom i troškove", kažu iz ove kompanije i dodaju da sa adekvatnim sistemom za mikronavodnjavanje, ujednačenost navodnjavanja i iskorišćenost parcele moguće je dovesti prinose do maksimuma.

Sistemska rešenja

Pipelife u svom asortimanu proizvoda nudi DT traku kap po kap sa integrisanim lavirintom, laserski sečena koja se prvenstveno primenjuje u povrtarstvu, FDL traku kap po kap sa mikro i midi kapljačima - odgovara praktično svakom usevu ili povrću koje se gaji u redovima. Zatim, FDP crevo kap po kap sa PC kapljačima sa dva nezavisna filtera koje se koristi na negnutom terenu i padinama, a takođe se mogu koristiti i za podzemno navodnjavanje - subirigacija SDI.

Navodnjavanje orošavanjem - rasprskivačima za useve krompira i kupusa

"Navodnjavanje orošavanjem - rasprskivačima, preporučuje se za useve i biljke koje najbolje uspevaju kada se zalivaju kišenjem, na primer, krompir i kupus kod povrća. Brzo i lako spajanje pomoću brze kopče obezbeđuje uštedu u vremenu pri postavljanju i uklanjanju sistema. Naši rasprskivači visokih performansi obezbeđuju ravnomernu i preciznu distribuciju vode koja je slična prirodnoj kiši."

U zavisnosti koji sistem odgovara našim zahtevima i potrebama navodnjavanja, Pipelife nudi tri različita sistemska rešenja u okviru navodnjavanja.

"Mobilini PE sistemi za navodnjavanje rasprskivačima koji sadrže pumpnu jedinicu, glavni cevovod i laterale koji mogu biti izmešteni. Zatim, polumobilni PE sistemi za navodnjavanje rasprskivačima - pumpna jedinica i glavni cevovod su fiksni, laterali se mogu pomerati. Onda, fiksni PE sistemi za navodnjavanje rasprskivačima - pumpna jedinica, glavni cevovod i laterali se ne mogu izmeštati", ističu.

Predznanje pri izboru sistema

Primena zalivnog sistema treba da obezbedi da u svako vreme biljka dobije potrebnu količinu vode, dopunjavanjem prirodnih izvora vode.

"Zato je potrebno da znate: kolika je dnevna potreba biljke za vodom - zavisi od vrste biljke koju uzgajate, tipa zemljišta, izvor i kvalitet vode kojim navodnjavate, kako biljka usvaja vodu i hranjive materije, klima na datom terenu."

Stručnjaci dizajn sistema za navodnjavanje pomenute kompanije prilagođavaju specifičnim zahtevima i uslovima na terenu, uz usluge nadzora i konsaltinga u svim fazama projekta.

Prilagođavanje specifičnim zahtevima i uslovima na terenu

"Ukoliko niste sigurni koji sistem da izaberete, možete računati na našu podršku kroz sve faze vašeg projekta - od planiranja, preko dizajna do instalacije. Svi elementi sistema, uključujući i pumpu, opremu za filtriranje, fertirigaciju i automatizaciju do cevovoda za glavne, sekundarne i bočne vodove, Pipelife isporučuje odmah", uveravaju.

Dodaju da će nakon puštanja instalacije za navodnjavanje u rad, obezbediti i podršku nakon prodaje i garanciju na rezervne delove u trajanju od 24 meseca.

Ukoliko želite informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:

 


Tagovi

Pipelife Sistem za navodnjavanje Suša Mikronavodnjavanje Orošavanje Kišenje Uslovi na terenu Dizajn sistema za navodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Pipelife Serbia

Teodora Drajzera 11l, 11000 Beograd, Srbija
e-mail: ivica.aleksandrov@pipelife.com web: https://www.pipelife.rs/agrikultura.html

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u