Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografska oznaka
  • 13.06.2019. 19:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Pirotski kačkavalj kandidat za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom

Najvažniji prehrambeni proizvodi iz Srbije, koji će do kraja godine konkurisati za oznaku geografskog porekla su ariljska malina, lipov med sa Fruške Gore i pirotski kačkavalj. Ovi proizvodi biće zaštićeni na nivou Evropske unije.

Foto: Julijana El Omari
  • 114
  • 3
  • 0

Najvažniji prehrambeni proizvodi iz Srbije, koji će do kraja godine konkurisati za oznaku geografskog porekla su ariljska malina, lipov med sa Fruške Gore i pirotski kačkavalj. Ovi proizvodi biće zaštićeni na nivou Evropske unije. Iz tog razloga, u Pirotu je održan sastanak predstavnika proizvođača, Ministarstva poljoprivrede, Evropske unije i lokalne samouprave.

Recept za kačkavalj star više od dva veka

Kačkavalj se u Pirot ručno priprema, po originalnom receptu koji je star više od dva veka. Tradiciju proizvodnje poznaje i čuva Mlekarska škola. Oni smatraju da će zaštitta sira, na međunarodnom nivou doprineti kvalitetu, ali i popularnosti škole, što je dobra osnova za budućnost.

"Nadam se da će ovo biti inicijalna kapisla koja će privući đake sa svih strana. Oni će da predstave našu tradiciju, mentalitet i duh Stare planine. Ovo je značajan korak za mlekarsku školu i podsticaj da budemo još bolji i kvalitetniji u narednim godinama", kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Domaći proizvodi na evropskom tržištu

Uloga Evropske unije trebalo bi da se sastoji u tome da prenosi iskustvo i znanje, kao i da pomogne da tradicionalni proizvodi imaju lakši pristup potrošačima širom sveta, navodi RTS.

"Zaštićeni proizvodi postaće deo zajedničke strategije promocije u Evropskoj Uniji i na trećim tržištima. To će im omogućiti bolju cenu, više mogućnosti za proizvodnju i finansijsku podršku. Ovo je samo prvi korak ka integraciji srpske poljoprivrede", objašnjava David Liberati, vođa projekta EU za organsku proizvodnju.

"Imamo proizvode koji su u istom rangu sa proizvodima u Evropskoj uniji. Mislim da će to dati jednu ogromnu konkurentnu prednost proizvodnji Pirotskog kačkavalja i nadam se da će to biti pokretač za naše stočare. Cilj je da kačkavalj bude na policama supermarketa u Evropskoj uniji", ističe Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Lokalna samouprava podržava proizvođače

U ovaj projekat uključena je i lokalna samouprava. Njena uloga je da finansijski podrži proizvođače Pirotskog kačkavalja kako bi dobili potrebni sertifikat. 

"U narednim godinama očekujem da dođe i do povećanja broja grla i proizvodnje mleka, što će se odraziti na razvijanje lokalne ekonomije", kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, širom sveta veoma je isplativa. Srbija trenutno ima 45 takvih proizvoda, a u Pirotu očekuju da će osim čuvenog kačkavalja na listi uskoro biti i peglana kobasica.


Izvori

RTS


Tagovi

Ariljska malina Pirotski kačkavalj Lipov med Zaštićeni proizvodi Geografsko poreklo Nenad Đorđević David Liberati Branislav Raketić Goran Popović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.