Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 29.08.2018. 08:00

Pivnice: Najmlađi najviše jedu organsku hranu

Mladi bračni parovi i bake verni su kupci organskih proizvoda iz Pivnica, koje proizvodi grupa mladih poljoprivrednika.

Foto: Pixabay / KathrinPie
  • 271
  • 9
  • 0

Mladi poljoprivrednici iz Pivnica pre šest godina počeli su da se bave organskom proizvodnjom. Danas su im pasulj, beli luk, kukuruz, šargarepa, paradajz, maline neki od najprodavanijih proizvoda od preko 40 ratarskih, povrtarskih i voćnih kultura. U ponudi imaju i palentu, brašno, paradajz sok, voćne sirupe.

"Na ovaj spisak može da se doda i krompir, koji se koristi za pripremu razčičitih kašica. Tu su i bundeve, koje su jako lepe i fine. Dobro se prodaju, jer se takođe koriste za pripremu kaša i potaža. Odlično se prodaje i palenta", kaže za RTV Mirko Vlček.

Deca jedu organsku hranu

Međutim, zbog visoke cene, ovi proizvodi su većini potrošača i dalje nedostižni. Kako kaže Vlček, najčešći kupci su mladi bračni parovi, koji kupuju za svoju decu, odnosno bake koje kupuju  za unučad: "Tako da, u Srbiji organsku hranu jedu mala deca".

Proizvodi ovih mladih poljoprivrednika uskoro će se naći na sajmu hrane u Italiji, pa se nadaju uspešnoj saradnji i van granica Srbije.

Puno posla oko korova ove godine

Obilne i česte kiše sa početka leta pogodovale su razvoju korova, pa organski prouzvođači imaju više posla nego inače. Problem se većinom rešava ručno, dok se deo posla obavi mašinski, tamo gde je moguće, između redova. "Imamo radnu snagu koja ručno čupa korov. To je posebno važno kada su cvekla ili peršun mali, jer pažljivo mora svaka travka da se čupa. Ne sme da se dozovli da zaraste puno, jer onda se sa travom čupa i usev, pa je rod manji", kaže Toni Pacula


Izvori

RTV


Tagovi

Mirko Vlček Toni Pacula Organska hrana Organsko povrće Pivnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)