Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PKB
  • 04.12.2015. 09:30

PKB posejao pšenicu na 3.324 hektara

Na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd, pšenica je u jesenjoj setvi posejana na 3.324 hektara što je za 300 hektara više nego prošle godine.

Foto: depositphotros.com
  • 48
  • 1
  • 0

Na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iz Padinske Skele, pšenica je u jesenjoj setvi posejana na 3.324 hektara što je za 300 hektara više nego prošle godine, saopštila je ta kompanija.

Setva završena u optimalnim rokovima

Kako je navedeno, ječam je posejan na 1.271 hektara, raž na 45 hektara, a tritikale, odnosno hibrid pšenice i raži na 467 hektara. Dodaje se da je setva završena u optimalnim agrotehničkim rokovima, a procene su da će rod biti dobar, jer su ove godine, jari usevi podbacili u prinosu za 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji rekord, osim semenskog suncokreta, koji je dao rod veći za 44 procenata, a praksa je pokazala da, kad jari usevi podbace, ozimi daju dobar rod.

Zabeležen rast proizvodnje mleka

U saopštenju se navodi i da je sa farmi PKB-a mlekarama u Srbiji tokom novembra isporučeno nešto više od 4,5 miliona litara mleka ekstra klase, odnosno oko 150.000 litara dnevno. Ističe se da je na farmama PKB-a tokom druge polovine novembra ostvaren značajan rast proizvodnje mleka, zbog većeg broja krava kojih je za 66 bilo više nego u oktobru. Ukupan broj grla na farmama PKB-a krajem novembra bio je 8.230.

Kvalitet mleka sve bolji

U saopštenju se naglašava da je u odnosu na prethodnu godinu, kvalitet mleka proizvedenog u PKB-u značajno bolji, a potvrda toga je porast procenta mlečne masti sa 3,38 odsto u novembru 2014. na 3,77 odsto u istom mesecu ove godine.

Foto: depositphotros.com;DenisNata


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Jesenja setva Rod Pšenica Ječam Raž Proizvodnja mleka PKB Kvalitet mleka Agrotehnički rokovi