Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 29.07.2020. 15:00

Platforma Hand in Hand: Ubrzati poljoprivrednu transformaciju i održivi ruralni razvoj

Novostvorena platforma bi trebalo da pomogne u izgradnji snažnijeg prehrambenog i poljoprivrednog sektora nakon krize izazvane virusom korona.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 96
  • 5
  • 0

Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih naroda (FAO) pokrenula je geoprostornu platformu podataka pod nazivom "Hand in hand"(Ruka u ruci, ili još bolje, "ruku pod ruku", prim. aut.), bogatu velikim brojem informacija o hrani, poljoprivredi, socioekonomiji i prirodnim resursima. 

Novostvorena platforma bi trebalo da pomogne u izgradnji snažnijeg prehrambenog i poljoprivrednog sektora nakon krize izazvane virusom korona.

Milion informacija o hrani i poljoprivredi

Podaci su prikupljeni od FAO-a, drugih vodećih provajdera javnih podataka iz UN-a i nevladinih organizacija, akademskih zajednica i privatnog sektora. Takođe uključuje i izveštaje od FAOSTAT-a o hrani i poljoprivredi za 194 zemlje članice od 1961. godine.

Platforma sadrži više od milion geoprostornih slojeva i hiljade statističkih serija sa više od 4.000 zapisa metapodataka koji okupljaju geografske i statističke informacije o preko deset domena povezanim sa bezbednošću hrane, useva, zemljišta, vode, klime sve do stočarstva, ribarstva i šumarstva, a uključuje i izveštaje o uticaju virusa COVID-19 na hranu i poljoprivredu.

FAO zatražila pomoć od 350 miliona dolara za sprečavanje gladi

"Geoprostorne tehnologije i poljoprivredni podaci predstavljaju priliku za pronalazak novih načina smanjenja gladi i siromaštva, a sve putem pristupačnijih i integrisanijih podataka", pojašnjava generalni direktor FAO-a, Ku Dongju.

Glavni cilj - smanjiti siromaštvo i glad

Među brojnim namenama, platforma prati:

  • produktivnost poljoprivrede, 
  • upoređuje gustoću ljudske populacije sa raspodelom stoke
  • prati vremensku prognozu, stanje i kvalitet voda i šumskih resursa. 

Inače, "Hand in Hand" je deo FAO-ve inicijative koja se temelji na dokazima i koju vode zemlje članice, a čiji je glavni cilj ubrzati poljoprivrednu transformaciju i održivi ruralni razvoj da bi se što pre smanjilo siromaštvo i zaustavilo gladovanje i svi oblici neuhranjenosti u svetu. 

"Ova platforma omogućiće nam da osmislimo ciljane poljoprivredne intervencije i planove ulaganja kroz teritorijalni pristup, pristup koji podstiče jednakost, uključivanje i održivu i sigurnu hranu za ljude“, ističe glavni ekonomista FAO-a, Maksimo Torero i tvrdi kako je njeno korišćnje dostupno svima. 


Tagovi

FAO Platforma Hand in Hand Hrana Poljoprivreda Bezbednost Siromaštvo Glad


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu