Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u svinjarstvo
  • 04.12.2017. 12:00

Platforma za pregovore sa kompanijom "Tenis"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da Srbija sa "Tenisom" nije potpisala ugovor. Pored Kikinde i Zrenjanina, čeka se odobrenje za Plandište, Vršanj i Sečanj.

Foto: Yoav Lerman / Flickr
  • 1.217
  • 60
  • 0

Vlada Srbije i nemačka kompanija "Tenis" (Tönnies Fleischwerk) nisu potpisali ugovor, nego samo imaju "platformu za pregovore", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a prenosi Nova ekonomija:

"Oni su nama poslali nacrt sporazuma u maju. Jedino što je sa njima do sada zvanično dogovoreno jeste zakup zemljišta u Zrenjaninu i Kikindi, gde su učestvovali na javnom pozivu".

Nedimović: Bez povlastica za "Tenis"

Naša zemlja se obavezala da će poštovati Ugovor o državnoj pomoći, da će olakšati investitoru dobijanje građevinskih i upotrebnih dozvola, ali i da će uložiti napore da obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge bude ukinuta do 31. decembra 2022. godine. Nedimović tvrdi da kompaniji "Tenis" nisu obećane dodatne povlastice ili privilеgije, nego da za njih mogu da apliciraju kao i drugi.

Početak u 2014. godini

Kraj 2014. godine doneo je najavu dolaska "Tenisa" u Srbiju. Vlada Srbije je u aprilu sledeće godine sa ovim investitorom potpisala i pravno neobavezujući Memorandum o razumevanju, u kome je opisan projekat ulaganja u Srbiju. Tada je navedeno da je "Tenis" zainteresovan za izgradnju do 20 savremenih farmi svinja u Srbiji i da će investicija po svakoj farmi iznositi približno 21 milion evra.

Uslov je bio da Srbija donese Zakon o poljoprivrednom zemljištu krajem 2015. i da uvede prava prvenstva zakupa zemljišta. Time je, prenosi portal, investitorima omogućeno da bez licitacija uzmu u zakup na 30 godina poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Kikinda i Zrenjanin u 2017. godini

Kvalitet projekata sa kojima investitori konkurišu ocenjuje Vladina Komisija, koju čine ministri i pomoćnici ministara. Kao što je spomenuto, nemačka kompanija je dobila dozvole Komisije u Kikindi i Zrenjaninu, a čeka se odobrenje za Plandište, Vršanj i Sečanj. Iako je Komisija trebalo da završi razmatranje ponuda investitora do 15. aprila ove godine, to još nije urađeno. Razlog je, prenosi "Nova ekonomija" - previše zahteva.

Foto: Yoav Lerman / Flickr


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Tenis Tönnies Fleischwerk Farma svinja Branislav Nedimović Komisija Investicije Kikinda Zrenjanin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić