Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letonija
  • 10.01.2022. 18:00

Plava krava ima jak majčinski instinkt: Kako su je spasili od izumiranja?

Farmeri ih uključuju u svoje krdo zbog snažnog majčinskog instinkta, a vlasnici seoskih ugostiteljskih objekata kupuju ovu rasu jer je postala turistička atrakcija.

Foto: YouTube/screenshot
  • 230
  • 60
  • 0

Letonijske krave sa svetloplavom ili tamnom ultramarinskom bojom kože bile su pred izumiranjem. U 2000. godini ostalo ih je samo 18, a danas je oko 1.500 punokrvnih i hibridnih jedinki.

Poslednji primerci su pronađeni u baltičkoj regiji Kurzeme, a sada se mogu videti kako pasu na seoskim pašnjacima u centralnim područjima. Radi se o izuzetnoj rasi koju odlikuje velika izdržljivost i prilagođenost na hladnije klimatske uslove. 

Arnis Bergmanis, šef životinjskog parka Ciruli u selu Kalvene, koji služi kao uzgajalište stoke, izjavio je za AFP, a prenosi phys.org kako su najgori dani za ova goveda prošli. 

"One su jedinstvene i divne. Drago mi je što im možemo pomoći da napreduju. Srećni smo što možemo pomoći svakom novom farmeru ili vlasniku pansiona da dobije svoju posebnu plavu kravu."

Farmeri ih uključuju u svoje stado zbog snažnog majčinskog instinkta, a vlasnici seoskih ugostiteljskih objekata kupuju ovu rasu jer je postala turistička atrakcija.

"Ako tele bilo koje boje izgubi majku ili se odvoji, plava krava će ga uzeti i odgajati kao svoje", rekao je Bergmanis.

Nacionalni simbol

Ova je rasa deo identiteta Letonije. Prema legendi, one svoju boju dobijaju iz mora. Po rođenju imaju klasičnu bež boju, ali im se ona brzo menja, postaje plavičasta i s vremenom sve tamnija.

Nastale su na hladnim obalama Baltika i razvile su prilagođenost da se prehranjuju travama na peščanim dinama i grančicama grmlja. Njihov pigment utiče i na obojenost mesa te je ono izuzetno tamno. Za sada je mali broj ovih životinja da bi se razmišljalo o klanju i prodaji mesa i mesnih prerađevina.

Farmeri, naučnici i entuzijasti su 2006. godine osnovali Udruženje Plavih krava kako bi ih zaštitili. Tokom socijalističke ere prednost je imala masovna proizvodnja govedine i uzgajanje visokomlečnih rasa pa je upravo zbog toga ta autohtona rasa skoro izumrla.

Karakteristike rase

Ona daje manje mleka. Godišnje je to oko 5.000 litara, ali je ono kvalitetnije i masnije.

Predsednica udruženja, Dajga Simkevica u izjavi za AFP ima samo reči hvale za njihovu prilagođenost na teške uslove. Ističe da je reč o snažnoj, nezavisnoj i robusnoj kravi koja može da živi tokom cele godine na otvorenom, čak i tokom zimskih mrazeva, što mnoge druge ne mogu da podnesu.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti uraditi potpunu DNK analizu kako bismo identifikovali one gene koji su za nju jedinstveni, jer nikada nije zabeleženo da se ova rasa zarazila virusom goveđe leukoze."

Ovo udruženje organizuje seminare za farmere, vodi preciznu evidenciju kako bi se izbeglo parenje u srodstvu, radi na održavanju rasta populacije, a takođe se bavi istraživanjem stoke.

Zahvaljujući veoma popularnoj pozorišnoj predstavi iz 1970-ih, plava krava se vratila u javnu svest, postajući simbolom nestajanja nacionalnog identiteta.


Tagovi

Rasa krava Latvija Plava krava Izumiranje rase Arnis Bergmanis


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.