Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Grčkoj
  • 11.09.2023. 15:00

Plodna grčka ravnica je pod muljem, zbog životinjskih leševa preti zaraza

Biće potrebno najmanje pet godina da se sanira šteta u poljoprivrednom sektoru i da ravnica ponovno postane plodna.

Foto: FB/John Liakos
  • 82
  • 12
  • 0

Centralnu grčku regiju Tesaliju poharala je oluja Daniel. Čak je 14 smrtno stradalih, pet osoba se vodi kao nestalo, a spašeno je 4.250 ljudi. 

Ova je prirodna katastrofa usledila nakon prošlomesečnih razarajućih šumskih požara.

Pčelar se emotivno oprostio od pčela, pastir poginuo spašavajući stoku

Oluja s obilnom kišom pretvorila se u bujice koje su rušile brane, nosile puteve, mostove. Mulj je stigao do krovova kuća u nekoliko sela. 

Naslage gline i mulja

Skoro 720.000 hektara tesalske ravnice, koja čini više od 25 odsto poljoprivredne proizvodnje u zemlji, pretvorilo se u veliko jezero. Poplavljena područja ostala su bez struje i pitke vode. Regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos kaže da se šteta procenjuje na dve milijarde evra ili više, piše protothema

Stručnjak za upravljanje katastrofama Eftimios Lekas izjavio je da će biti potrebno najmanje pet godina da se sanira šteta u poljoprivrednom sektoru i da ravnica ponovno postane plodna.

"Nije samo potpuno uništena ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja, nego u naslagama gline i mulja debljine najmanje pola metra neće moći godinama ništa da raste", naglasio je.

Glina i mulj na nekad plodnoj ravnici

"Još nismo shvatili razmere štete. Suočavamo se s katastrofom koja može da bude veća, ekonomski gledano, od potresa 1999., što je bila najveća katastrofa u novijoj istoriji naše zemlje", komentarisao je za ieidiseis.

Preti zaraza zbog životinjskih leševa

Nažalost, uginulo je puno životinja koje su držali tamošnji poljoprivrednici. Osim štete koju su pretrpeli, sada im preti i zaraza jer leševi još uvek stoje u poplavljenim područjima, prenosi voanews.

Neke su životinje uspeli da spasu

"Možda smo preživeli poplave koje su potopile naše gradove i domove, ali smrad životinjskih leševa u raspadanju... Naše kokoške, naše koze, zečevi i ovce… To je užasno i ubiće nas", upozorava poljoprivrednica Hara Petropoulou i kaže kako joj ne preostaje ništa drugo nego da sama odvuče uginule ovce i očistiti objekte gde su boravile životinje. 


Foto prilog


Tagovi

Poplava Daniel Poplava u Grčkoj Tesalska ravnica Poplavljeno zemljište Naslage mulja Šteta u poljoprivredi Nastradale životinje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.