Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selfi iz bašte
  • 19.05.2020. 12:00

Pobednice "Selfija iz bašte": Uzgoj zdrave hrane za porodicu je naš najveći motiv!

Razgovarali smo s dobitnicama tri poklona u Agroklubovom Selfiju iz bašte. Sve su one - Marija Balog, Dragana Marković i Monika Tomšik, zaljubljenice u rad, zemlju, biljke i domaće voće i povrće, a tu ljubav prenose i na svoju decu i unuke.

Foto: Marija Balog
  • 160
  • 8
  • 1

"Ja sam više nego presrećna! Kada sam pročitala vašu poruku da sam baš ja pobedila, rasplakala sam se od radosti", priča nam jutros Marija Balog iz Hrvatske, a čije ste fotografije izabrali kao najbolje u Agroklubovom Mom selfiju iz bašte #mojepovrće. Kaže da joj je već mnogo značilo kada je izabrana u prvih deset. Ipak, nije verovala da će baš ona i pobediti. 

Već dugo vremena uzgajaju domaće 

"Pratim vas već dugo vremena. Imate jako korisne savete. I kada ste objavili članak o deljenju poklona, pomislila sam - što ne bih i ja. Nemam šta da izgubim. Ali sam se i kolebala, nisam baš mlada za takvo nešto. Pa još kada su počele da pristižu fotografije mladih ljudi, uređenih. A ja bakica u svom plavom mantilu, radnom kombinezonu u kom idem u baštu, na polje, među svinje i kokoške", priča nam veselo Marija koja uz pomoć svoje porodice obrađuje i tri hektara zemlje pod kukuruzom i bundevama od koje prave ulje, a drže i svinje i živinu. 

Tražimo najbolji selfi iz bašte ;)

"Već dugo vremena uzgajamo samo svoje domaće. Muž i sestra su mi bolesni pa pazimo što jedu. Imam dva sina i ćerku, a moram da se pohvalim i unučetom. Zbog njih mi je važno da sve bude domaće. Bašta nam je malo udaljena od kuće, a okružen je žbunovima goji bobica i aronije koje takođe uzgajamo, te komšijskom šumicom agacijom", opisuje divan prostor čiji se tek mali deo vidi na fotografijama. 

Ko je Mariju fotografisao "iz zemlje"?

Pitali smo je, da li joj ko pomogao oko fotografisanja. Otkriva nam da je to bio sin.

"One koje su iz ruke, baš selfi, napravila sam sama. Bio je to jedan dan kada sam završila sa svim poslom. A za nekoliko mi je pomogao sin, poput one koja je slikana, kao, iz zemlje. Uzeo je plastičnu teglicu, ispunio je zemljom, a ja sam držala izvađeni beli luk pa je ispalo kao da se slika iz te rupe", otkriva nam kreativna sagovornica. 

Marija i njen sin bili su vrlo kreativni (Foto: Marija Balog)

Plasteniku se jako raduje. Kaže, obožava matovilac i njega će prvoga da poseje, jer nije lako brati ga ispod snega.

"Sve više uzgajamo i beli luk. Često ga napadne nekakva rđa, pa će nam plastenik i tu dobro doći. Sigurno ćemo još puno toga da posejemo i posadimo da imamo svežeg povrća preko zime", već planira naša čitateljka kojoj će sin pomoći u sastavljanju. No, i za muža je našla posla: "Mom mužu zbog bolesti smeta vetar. Sad kad bude mogao da radi u plasteniku, više neće imati izgovora da mi ne pomogne!", veselo je zaključila. 

Dragana Marković: Agroklub je odlična riznica informacija

Podsetimo, osim plastenika kao prve nagrade, drugoplasirana Dragana Marković iz Surdulice osvojila je Agroklub majicu. Kaže, na Selfi iz bašte prijavila se jer živi u mestu na 450 m nadmorske visine pa bi joj plastenik dobro došao.

"Hvala Agroklubu kao organizatoru i svima koji su glasali i pomogli mi da osvojim drugu nagradu. Baštom i biljkama se bavim prvenstveno da svojoj porodici osiguram zdravo voće i povrće, ali i iz razonode. Biljke obožavam, a kako nigde ne radim, ovo je nešto što mi, na lep način upotpunjuje vreme i kućni budžet", otkriva nam Dragana koja je, kako kaže, diplomirani ekonomista, a ne poljoprivrednica, pa joj je Agroklub odlična riznica informacija. 

U iščekivanju slatkih plodova (Foto: Dragana Marković)

"Sve je objašnjeno lepo, narodski, lako razumljivo i iz prve ruke. U toku ste sa svim dešavanjima, od najezde štetočina, preko uzgoja i zaštite biljaka do raznoraznih zakonskih propisa i subvencija. Imate odličnu ekipu koja zna šta radi i samo tako nastavite", zaključila je poželevši nam puno uspeha. 

Monika Tomšik: Decu treba naučiti pravim vrednostima

Dobitnica treće nagrade, prigodne knjige, Monika Tomšik iz Kisača, otkriva nam kako njena porodična proizvodnja iz hobija prerasta u ozbiljnu priču.

"Upravo sam se zato prijavila, jer nam je potreban manji plastenik. No, i sa knjigom sam vrlo zadovoljna. Fokus naše proizvodnje je na zdravstveno sigurnoj domaćoj hrani. Od proizvoda nudimo paradajz, papriku, fizalis, batat, zelenu salatu, mladi luk...a svakako ceo naš asortiman i sve ono što radimo možete pratiti i na fejsbuk stranici Domaći proizvodi iz Kisača", priča nam Monika čiji trudnički stomak na selfiju nismo mogli, a da ne primetimo. 

Da li je trudnici teško da radi u bašti, pitali smo.

"Svakako da je sa 15kg u plusu teže obavljati neke poslove, ali upravo je to malo biće najveća i najsnažnija motivacija da dalje treba koračati još hrabrije, odlučnije i naučiti decu pravim vrednostima života na selu, izuzetnom značaju svojim rukama proizvedenom voću i povrću i usaditi im od malena ljubav prema poljoprivredi, zemlji i prirodi generalno", poručuje Monika koja za sebe kaže da pripada generaciji koja je odrasla na selu, u prašini.

Uskoro će ovim gredicama trčkarati novi naraštaji

"Lutke su nam bili klipovi kukuruza, a motika vrlo zabavno sredstvo za rad od koje se nije bežalo, već naprotiv, s mamom i tatom se okopavala njiva uz smeh, radost i mnogo manje briga i stresa nego što donosi današnji način života. Kao što ja pamtim takvo detinjstvo, želim da ga po tome pamti i moja devojčica - neka se umaže, isfleka, dira zemlju, gazi po njoj, nema toga što veš mašina ne može da opere, a lepe uspomene i prave vrednosti biće usađene u malu glavicu od samog detinjstva", divnim rečima zaključuje ovu našu priču. 


Tagovi

Selfi Selfi iz bašte Plastenik Moje povrće Marija Balog Dragana Marković Monika Tomšik Poklon


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.