Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetno zemljište
  • 15.02.2023. 18:00

Poboljšanje plodnosti zemljišta za nekoliko meseci ima veze sa proizvodnjom sakea

Nova japanska metoda poljoprivrednicima obezbeđuje prinose bez hemijskih đubriva, a osnova je za svemirsku poljoprivredu.

Foto: Depositphoto/belchonock
  • 224
  • 77
  • 0

Novu metodu kojom se produktivnost zemljišta može značajno poboljšati za nekoliko meseci, osmislila je japanska kompanija TOWING, izveštava Vlada Japana. Omogućava ekološki prihvatljivu poljoprivredu u područjima sa nekvalitetnim zemljištem. Takođe, ističu i da bi mogla biti veoma značajna u borbi protiv globalnog zagrevanja i stvoriti osnovu za uzgajanje biljaka na Mesecu.

Zasnovano na principu proizvodnje sakea

Rešenje koje je stvorio Nišida Kohej, izvršni direktor "Towing"-a, i njegov tim privuklo je pažnju kao jedno potencijalnog rešenja za brojne probleme. Vrlo je zanimljivo što su koristili tehniku koja je veoma slična proizvodnji sakea, alkoholnog pića koje se proizvodi fermentacijom pirinča. Bitna su dva procesa koja se odvijaju paralelno, kroz aktivnost mikroorganizama: saharifikacija razlaže skrob u šećer, a fermentacija je proces pri kome se šećer razlaže te postaje alkohol.  

"Kroz ove procese, sake se može napraviti lako i efikasno. Na isti način, zemljište visokih performansi se stvara tako što na njegovom materijalu rade različiti mikroorganizmi u isto vreme. Možemo efikasno da stvorimo kvalitetno zemljište za mesec dana, a inače bi nam trebalo tri do pet godina”, kaže Kohej. 

U cilju poboljšanja dodaju se aktivni ugalj u prahu i organsko đubrivo, a kao rezultat njihovog kombinovanog delovanja struktura je poroznija i oživljava se funkcionisanje mikroorganizama. Napominju da sve ovo doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova, jer aktivan ugalj sprečava ulazak karbon dioksida iz zemljišta u atmosferu. Poljoprivrednici će biti u mogućnosti da obezbede dovoljan prinos bez upotrebe hemijskih đubriva.

Svemirski program

A kada je reč o uzgoju na Mesecu, radi se na projektu svemirske poljoprivrede pod nazivom "Soranou". Pitanje obezbeđivanja hrane na Zemljinom satelitu je povezana s razvojem NASA programa "Artemis" koji ima za cilj izgradnju lunarne baze sa ljudskom posadom i proširenje na Mars. Slanje hrane i zemljišta sa Zemlje je izuzetno skupo, a korišćenje Mesečevog tla za uzgoj useva bio bi idealan način da se održi ljudska aktivnost na njegovoj površini tokom dužeg vremenskog perioda.

Problem je finoća njegovog peska koji se teško naseljava mikroorgnizmima. Daljna istraživanja su usmerena na to da ga se pretvori u plodno zemljište.


Tagovi

Poboljšanje zemljišta Svemirska poljoprivreda Plodnost zemljišta Soranou Towing Uzgoj na Mesecu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.