Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere podrške
  • 28.04.2020. 15:40

Počela isplata novčane pomoći za ugrožene poljoprivrednike

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović navela je da je jedna od prvih mera umerena ka pljoprivrednicima bila ta da ne moraju da idu u trezor i podnose zahteve za subvencije po hektaru, već da to mogu da učine putem e-maila.

Foto: Julijana El Omari
  • 9.220
  • 463
  • 1

Za najugroženije poljoprivrednike u Srbiji, koji imaju najviše problema zbog pandemije korona virusa, počela je isplata novčane pomoći, a očekuje sa da će biti završena do kraja sledeće nedelje, izjavila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, navodi Beta, a prenosi dnevni list Danas.

Kako smo ranije pisali, maksimalni iznosi pomoći koje poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti iznosi su:

Isplata jednokratne novčane pomoći - bez podnošenja zahteva?

  • 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara;
  • 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara;
  • 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara;
  • 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Petrovićeva je navela da je jedna od prvih mera umerena ka pljoprivrednicima bila ta da ne moraju da idu u trezor i podnose zahteve za subvencije po hektaru, već da to mogu da učine putem e-maila.

Detalje u vezi sa podnošenjem zahteva za subvencije možete potražiti na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, putem ovog linka.

Krediti za gazdinstva, zadruge i pravna lica

Odluka Vlade Srbije kao pomoć poljoprivrednicima je i kreditna podrška, sa 1.45 milijarde dinara za subvenciju kamatnih stopa, koja se odnosi na sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, za zadruge i pravna lica koja u okviru svoje firme imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

U odgovoru koji je Agroklub dobio od Ministarstva poljoprivrede navodi se da fizička lica nosioci poljoprivrednih gazdinstava mogu da koriste kredit u maksimalnom iznosu do šest miliona dinara namene za repromaterijal, obrtna sredstva, likvidnost. Rok otplate kredita je do 36 meseci, mogućnost grejs perioda do 12 meseci. Kamatna stopa je jedan odsto. Krediti se odobravaju i isplaćuju u dinarima.

Takođe, sve nedoumice u vezi sa Uredbama o novčanoj pomoći i finansijskoj podršci, možete pročitati u tekstu Novčana sredstva pomoći su ograničena - ostali neka konkurišu za kredit?, ispod kojeg vas pozivamo da glasate na anketu i izrazite svoje mišljenje povodom aktuelnih mera.


Tagovi

Isplata Novčana pomoć Poljoprivredni krediti Finansijska podrška Biljana Petrović Ekonomske mere Mere podrške


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...