Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vakcinacija
  • 22.04.2019. 15:00

Počela prolećna vakcinacija lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila

Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU u Srbiji počinje 17. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji. Početak sprovođenja vakcinacije planiran je za 22. april, dok će sprovođenje na dnevnom nivou zavisiti od meteoroloških uslova.

Foto: Bigstockphoto/fotosebek
  • 73
  • 3
  • 0

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlјe, osim u naselјenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova, saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede.  

U toku 17. kampanje vakcinacije planirano je da se u toku proleća 2019. godine distribuira 1.650.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlјe, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda. Početak sprovođenja vakcinacije planiran je za 22. april, dok će sprovođenje na dnevnom nivou zavisiti od meteoroloških uslova.

Dugoročni cilј programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji

EU je pružila finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje prethodnih 16 kampanja vakcinacije, počev od jeseni 2010. godine. Ministarstvo finansija Republike Srbije sprovelo je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testiranja i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divlјih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine.

Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda u kontinuitetu  svakog proleća i jeseni, do potpune eliminacije virusa. Dugoročni cilј programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlјe slobodne od besnila.

Smanjen broj slučajeva besnila u Srbiji od 2010. godine 

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlјi je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divlјih životinja. Kako saopštavaju u Ministarstvu poljoprivrede 2010. godine je zabeleženo 104 slučaja, 2018 jedan. Dalјim nastavkom vakcinacije u Srbiji i drugim delovima balkanskog poluostrva, očekuje se potpuna eliminacija virusa besnila. 

U cilјu što bolјe informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu je u saradnji sa stručnjacima iz EU, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Pored toga, otvoren je i informativni telefon (0800-222-232) preko koga zainteresovani građani mogu dobiti informacije o vakcini, vakcinaciji i drugo.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Besnilo Oralna vakcina Lisice Mamci Vakcinacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.