Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko tužilaštvo
  • 21.12.2023. 12:30

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra poljoprivrede - za šta ga terete evropski tužioci?

Optužnica je dignuta posle sprovedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinansiranom sredstvima EU.

Foto: Depositphotos/Davor Javorovic
  • 212
  • 26
  • 0

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice optuženika, od kojih je jedan državni službenik, zbog prevare sa subvencijama i zloupotrebe položaja i ovlašćenja i to posle sprovedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinansiranom sredstvima Evropske unije.

Iako im EPPO ne navodi imena, reč je o bivšem ministru poljoprivrede Hrvatske Tomislavu Tolušiću i višem savetniku u virovitičkoj područnoj kancelariji Ministarstva poljoprivrede Željku Ferencu

U saopštenju su detaljno objasnili šta optužnicom stavljaju na teret Tolušiću i Ferencu.

Nije ispunjavao uslove za odobravanje kredita

Prvooptuženi (Tolušić, op.a.) je, kao vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, u maju 2020. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) podneo prijavu za subvenciju u sektoru vina, konkretno za projekt "Izgradnja i opremanje vinarije", čija je vrednost procenjena na približno 620.000 evra, uz sufinansiranje EU-a od 70 odsto.

U toj je prijavi prvooptuženi naveo da ispunjava obvezne uslove konkursa za dobijanje bespovratnih sredstava, jer da ima sredstva potrebna za finansiranje projekta za koji se prijavljuje. Pri tom je neistinito naveo da će navedeni projekat finansirati sredstvima kredita jedne banke, a u tu je svrhu priložio neobvezujuće pismo namere te banke.

Međutim, prvooptuženi je znao da to nije odgovaralo istini budući da je i pre podnošenja prijave od odgovornih osoba banke obavešten da njegov PPG ne ispunjava uslove za odobravanje kredita. Zato je prvooptuženi i pre podnošenja prijave doneo odluku da će navedeni projekt finansirati pozajmicama koje delom (oko 135.000 evra) nemaju utvrdivo, a time ni legalno poreklo. U cilju refundacije troškova koje je finansirao tako primljenim pozajmicama, prvooptuženi je APPRRR-u podneo dva zahteva za isplatu te mu je od strane APPRRR-a odobrena i isplaćena podrška u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 evra).

PPG trebao ispuniti dva osnovna uslova

Prvooptuženi je podneo prijavu za drugi projekt u konkursu koji je APPRRR raspisala 2. juna 2021. godine za sadnju novih vinograda. Za podnošenje prijave, odnosno Zahteva za podršku, prvooptuženi, odnosno njegovo PPG trebalo je ispuniti dva osnovna uslova te priložiti dokumentaciju o ispunjavanju tih uslova. Prvi uslov bila je odgovarajuća ekonomska veličina PPG-a. Iako je prvooptuženi znao da njegov PPG nema traženu ekonomsku veličinu, veštački je podigao nivo ekonomske veličine svog PPG, čime je lažno prikazao da njegovo porodično poljoprivredno gazdinstvo ispunjava uslove prihvatljivosti konkursa.

Drugi uslov je bio da se na parcelama PPG-a ne nalazi zasađen vinograd, što je činjenica koju je prvooptuženi namerno prikrio u Tehnološkom elaboratu. Takav elaborat je potom predao drugooptuženom, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, kako bi na isti izdao pozitivno mišljenje. Drugooptuženi je potom, uprkos činjenici da je vinova loza već bila posađena, na predmetni elaborat dao pozitivno mišljenje, kako bi prvoosumnjičeniku omogućio da podnese zahtev za podršku na navedeni konkurs, protivno uslovima prihvatljivosti. Međutim, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbila je potvrditi pozitivno mišljenje drugooptuženog zbog saznanja o postojanju već zasađenih zasada vinove loze.

Prvooptuženi je posle toga izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki elaborat, u kojem je ponovo namerno prikrio da se neće raditi o sadnji novog već o rekonstrukciji postojećeg vinograda, te ga zajedno sa neistinitim Budžetom ekonomske veličine priložio novom zahtevu za dobijanje subvencije u iznosu od oko 200.000 evra, od čega je 85 odsto finansirala Evropska Unija. Međutim, posle sprovedenog postupka administrativne kontrole, APPRRR iz proceduralnih razloga tražena sredstva nije odobrila.

Oduzimanje imovinske koristi odnosno nadoknada štete nanete budžetu Unije obezbeđena je zabranom raspolaganja Vinarijom u vlasništvu PPG prvooptuženog, zaključuju u saopštenju EPPO-a.


Tagovi

EPPO Tomislav Tolušić Željko Ferenc Optužnica Izgradnja vinarije Sadnja vinograda Kancelarija Evropskog javnog tužilaštva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.