Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 24.11.2015. 09:30

Podrška protestima iz Mačve, Pocerine i Podrinja

Poljoprivrednici iz Mačve, Pocerine i Podrinja pridružuju se protestima poljoprivrednika najavljenim za danas u 10 sati.

Foto: depositphotos.com
  • 850
  • 41
  • 0

Poljoprivrednici iz Mačve, Pocerine i Podrinja pridružuju se protestima poljoprivrednika najavljenim za danas u 10 sati. Obrazloženje u njihovo ime sinoć smo zaprimili od Organizacionog odbora poljoprivrednih proizvođača Mačve, Pocerine i Podrinja, delove kojeg prenosimo u nastavku:

"Naime, mi (Organizacioni odbor poljoprivrednih proizvođača Mačve, Pocerine i Podrinja) smo se obratili pismom upozorenja predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, zbog katastrofalnog stanja u kome se nalazimo, tražeći da izvrši kompletnu smenu Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu. U pismu predsedniku Vlade naveli smo da je i sam odgovoran za katastrofalno stanje u srpskom selu, jer su nadležne državne institucije potpuno nesposobne da bilo šta pozitivno naprave za srpske poljoprivrednike, već svojim (ne)radom guraju seljake u totalnu propast.

Dodali smo i da stočari u svinjarstvu beleže velike gubitke zbog nekontrolisanog uvoza i da je trenutno u zastoju otkup tovljenika i pad cena živih svinja koje su već mesecima ispod proizvodne cene, te da su i mali proizvođači mleka dovedeni do ruba propasti, jer je mnogima otkazan otkup ili su ucenjeni da im se mleko otkupljuje po ceni od 20 - 23 dinara po litri, istovremeno nemajući pravo na premiju".

Subvencije nisu isplaćene

"U našem pismu Premijeru smo naveli i da subvencije od 6.000 din po hektaru nisu isplaćene te se pitamo čija je to greška i da li će neko odgovarati za to. U proteklih nekoliko nedelja dobijamo poziv iz Ministarstva poljoprivrede i učestvujemo u "pregovorima" ako se to tako može nazvati, jer tu je svega bilo samo nije ozbiljnih razgovora o gorućim problemima, naprotiv doživeli smo prevare, zavlačenja i ismejavanje".

Obraćanje su završili sledećom porukom:

"Zavlačeni smo netačnim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede o merama koje se navodno preduzimaju u cilju popravljanja loše situacije u stočarstvu. Posle ovakve nezapamćene prevare i odbijanja da se reaguje na katastrofu u poljoprivredi mi poljoprivrednici opravdano sumnjamo da se ovde radi o sistemskom uništavanju poljoprivrede i tajkunizaciji ove privredne grane. Podsećamo vas da nikom nisu u cilju protesti i blokade već naprotiv da se problemi reše. Od predsednika Vlade tražili su "čišćenje" nadležnih institucija i postavu u njih stručna, odgovorna i poštena lica da bi se spasla srpska sela od propasti".

Foto: depositphotos.com; vverve


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti Aleksandar Vučić Propast srpskog sela Subvencije Nekontrolisani uvoz Pismo upozorenja Mačva Podrinje Pocerina Organizacioni odbor poljoprivrednih proizvođača