Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagodičasto voće
  • 21.03.2015. 09:00

Podrška sektoru jagodičastog voća

Rezultati projekta podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije, Fruits & Berries, su porast izvoza u iznosu od nešto više od milion evra i 190 novih radnih mesta.

Foto: depositphotos.com
  • 72
  • 2
  • 0

Projekat podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije, Fruits & Berries, počeo je u novembru 2010. godine. Razvijen je na osnovu bilateralnog sporazuma i posebnog sporazuma o implementaciji. Program finansiraju Vlada Kraljevine Danske i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 9.25 miliona evra (donacija Vlade Kraljevine Danske je 5.35 miliona evra, a Vlade Republike Srbije 3.9 miliona evra).

Poljoprivredna gazdinstva koja su korisnici Fruits & Berries programa, u Kuršumlju i Blacama, 18. marta 2015. godine, obišli su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ambasador Kraljevine Danske NJ.E. Mihael Borg-Hansen i direktor Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živadinović. Delegacija je posetila hladnjaču Maks d.o.o., hladnjaču i sušaru Midi organik, hladnjaču, sušaru, proizvodnju koncentrata i voćnih kaša Frigonais.

Ministar Bogosavljević Bošković, zajednički je projekat dve zemlje ocenila kao izuzetno dobar jer predstavlja važan program podrške malim poljoprivrednim gazdinstvima koji je omogućio nabavku tehničke opreme, novih preradnih kapaciteta i sistema za navodnjavanje, što poljoprivrednicima omogućava specijalističku proizvodnju koja dovodi do bolje konkuretnosti, kako na tržištu u zemlji, tako i na tržištima EU.

"Rezultati ovog programa su porast izvoza u iznosu od nešto više od milion evra i 190 novih radnih mesta, od čega polovinu novozaposlenih čine žene" rekla je ministar Bogosavljević Bošković, podsećajući i na druge mere subvencija u voćarstvu sa posebnim osvrtom na organsku proizvodnju za koju postoje izvanredni uslovi na jugu Srbije.

Ambasador Kraljevine Danske NJ.E. Mihael Borg-Hansen je naglasio, da će ovaj projekat, kada se završi 2016. godine, predstavljati dobar osnov za dalju proizvodnju voća u ovom delu Srbije ali i podsticaj za novu saradnju u drugim oblastima poljoprivrede.

Foto: depositphotos.com; Scruggelgreen


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Jagodičasto voće Fruits & Berries Bilateralni sporazum Danska Poljoprivredna gazdinstva Snežana Bogosavljević Bošković Mihael Borg-Hansen Bojan Živadinović Maks Midi organik Frigonais Program podrške Konkurentnost Poljoprivreda Voćarstvo