Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivrednih proizvoda
  • 03.07.2017. 10:00

Podržati prodaju proizvoda na gazdinstvima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u narednom periodu njegovo ministarstvo napraviti koncept koji će omogućiti da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju na gazdinstvima uz poštovanje kriterijuma bezbednosti hrane.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije, MOON MULTIMEDIA, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovi
  • 2.849
  • 138
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio prilikom otvaranja prvog park festivala vina i hrane nazvanog "Vinski park", u Sremskoj Mitrovici, da će to ministarstvo doneti mere kojima će biti podržani svi proizvođači koji žele da sopstvene proizvode prodaju na svojim gazdinstvima.

Nedimović je kazao da je cilj države i resornog ministarstva da se stvore zakonski preduslovi za "prodaju s kućnog praga", naravno uz obavezu proizvođača da poštuju kriterijume bezbednosti hrane.

Novi koncept smanjiće troškove transporta

Ministar je najavio da će u narednim mesecima njegovo ministarstvo sačiniti koncept prema kojem će svako domaćinstvo ili gazdinstvo moći da se registruje i tržištu ponudi svoje proizvode, bez obzira na to da li je reč o siru, mesnim prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima. Kako je objasnio, to je jedan od načina razvoja svakog mesta ili sela u našoj zemlji. Nedimović je dodao da će ovaj koncep značajno smanjiti velike troškove prevoza robe do kupaca.

Ispod teksta pogledajte foto galeriju sa Prvog festivala "Vinski park" u Sremskoj Mitrovici!

Za opremu i investicije novac iz budžeta

Ministar je obećao da će iz republičkog budžeta biti obezbeđeno 50% novca za opremu koja je proizvođačima neophodna da bi obavljali taj posao. To se odnosi na poljoprivredne proizvođače koji se bave preradom mleka, mesa ili grožđa. Kada su u pitanju devastirana područja u Srbiji, prema Nedimovićevim rečima za njih će biti izdvojeno više novca, odnosno 65% povraćaja investicije.

 

Vinske sobe šansa za zaradu i razvoj turizma

Kako je najavio ministar, država je za vinare isplanirala mere pomoći za izgradnju i adaptaciju vinskih soba dodavši da su to mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina. Organizacijom degustacija i prodaje vina na licu mesta u takvim prostorima bi se uz minimalne troškove, bi finalni proizvodi svakako dobili dodatnu vrednost.

Prvi festival "Vinski park" u Sremskoj Mitrovici

Na "Vinskom parku" 30 domaćih vinarija

Na festivalu "Vinski Park-Sremska Mitrovica 2017", učestvovalo je 30 domaćih vinarija, koje su se posetiocima predstavile sa preko 150 vrhunskih vina. Jedan od ciljeva te manifestacije, prema rečima organizatora bila je promocija vinske kulture i gastronomske ponude Srema.

Uz dobro vino idu dobar zalogaj i muzika

Mitrovački Gradski park je bio prepun ljubitelja dobrog vina i hrane, pozitivne energije i atmosfere, a celo mesto odisalo je romantikom, voćnim, cvetnim, citrusnim i slatkastim aromama vina. U gastro delu "Vinskog parka" svoje specijalitete su ponudili proizvođači sira, suhomesnatih proizvoda, domaće paste, meda, testa, džemova i brojnih drugih poslastica.

Sinergija pozitivnre energije

Vrhunskog vina, hrane i muzike u mitrovačkom parku ne bi bilo bez Grada Sremska Mitrovica koji je pokrovitelj ove manifestacije, ali ni bez organizatora koji sebe nazivaju "Sinergijom pozitivne energije", a koju čine Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Centar za kulturu "Sirmiumart", Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Udruženje vinara i vinogradara "Srem-Fruška gora" i mnogih drugi službi, ustanova i organizacija.

Izvor: Ministrastvo poljoprivrede Srbije, Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije, MOON MULTIMEDIA, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Proizvodi Prodaja Vinske sobe Vino Tržište Gazdinstva Vinski park Meso Mlečni proizvodi Grožđe Vino Srbija Sremska Mitrovica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/