Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2022. 07:30

Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim - ovogodišnja tema Svetskog dana voda

Zahvatamo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do njenog iscrpljivanja.

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 90
  • 39
  • 0

Od 1993. godine obeležava se Svetski dan voda koji se fokusira na važnost pitke vode i održivo upravljanje ovim značajnim resursom. Svake godine se 22. marta ovim obeležavanjem podiže svest o 2,2 milijarde ljudi koji žive bez pristupa bezbednoj vodi te preduzimaju mere za rešavanje globalne krize zbog njenog nedostatka. 

Osnovni fokus toga dana je podrška postizanju cilja održivog razvoja, pod motom "Voda i kanalizacija za sve do 2030. godine".

Važnost podzemne vode

"Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim", ovogodišnja je tema tog dana. 

One se nalaze pod zemljom, u geološkim formacijama od stena, peska i šljunka koje zadržavaju značajne količine vode. Ovakvi rezervoari napajaju izvore, reke, jezera i močvare i prodiru u okeane. Obnavljaju se kišom i snežnim padavinama koje se infiltriraju u zemljište, a na površinu se mogu izvući pomoću pumpi i bunara.

Život u velikom delu sveta zavisi od njenih rezervi, jer snabdevaju veliki deo one koju koristimo za piće, kanalizaciju, proizvodnju hrane i industrijske procese. Od ključne je važnosti za zdravo funkcionisanje ekosistema, kao što su močvare i reke.

Od ključne je važnosti za zdravo funkcionisanje ekosistema (Foto: R.Vojnović)

Ovim sistemima preti prekomerna eksploatacija, jer zahvatamo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do iscrpljivanja ovog resursa i troškova prerade, a nekada ni to nije moguće.

Treba napomenuti da je poljoprivreda najveći potrošač svetskih resursa slatke vode, kako stoji na stranicama UN-a, čini se da će tako i ostati do sredine ovog veka. 

Istorijat Svetskog dana voda

Ideja o danu vode potiče iz 1992. godine od Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru. Tada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom je 22. mart proglašen Svetskim danom voda.

Kasnije su proglašene i druge proslave i događaji kao što su Međunarodna godina saradnje u sferi voda 2013. i Međunarodna decenija akcije o vodama za održivi razvoj, 2018-2028. Ovim se aktivnostima naglašava da su mere za vodu i kanalizaciju ključne za smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine.

Više pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Svetski dan voda Voda Podzemna voda Rezerve vode Održive vode


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)