Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 04.10.2021. 10:00

Pokosili devet hektara tuđeg suncokreta u Alibunaru

Dvojica muškaraca, srednjih godina, početkom septembra pokosili su devet hektara suncokreta koji je u vlasništvu više građana sa područja opštine Alibunar. Privedeni su nadležnom tužilaštvu u Pančevu.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 1.796
  • 229
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, zadržali su do 48 sati Ž.I. (46) i I.M. (46) iz Alibunara, osumnjičene za tešku krađu.

Smatra se da su, 5. septembra ove godine, u večernjim satima, kombajnom pokosili suncokret sa površine oko devet hektara, vlasništvo više građana sa područja opštine Alibunar. Osumnjičeni će nakon isteka zadržavanja uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Pančevu.

Podsetimo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poređenju sa prošlom godinom, manja je proizvodnja suncokreta za 6,1 odsto.

Kako je ranije rekao za Betu, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, prinos ove kulture sa požnjevenih njiva manji je nego što se očekivalo. Procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je ipak manji za oko tonu. Smanjen prinos, kako je dodao, znak je da ni kvalitet nije najbolji jer bi zrno bilo teže da ima visok procenat masnoće. 

Skok cena žitarica i uljarica na Produktnoj berzi

Prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze, suncokret od početka žetve ima kontinuiran rast cene. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou od 59,50 din/kg bez PDV-a (65,45 din/kg sa PDV-om), što je za 2,59 odsto više u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem tržištu, ovakav trend je zabeležen u regionu i svetu.


Tagovi

Žetva suncokreta Krađa Osumnjičeni MUP Srbija Alibunar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D