Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinska vlada
  • 30.03.2016. 18:00

Pokrajina o uzurpaciji državnog zemljišta

U zaključcima koje je Pokrajinska vlada danas usvojila povodom pokušaja legalizacije nezakonitog korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u AP Vojvodini, pozivani su i predsednici opština i gradonačelnici gradova u Vojvodini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Srbije.

  • 178
  • 6
  • 0

Pokrajinska vlada pozvala je danas Vladu Srbije da stavi van snage zaključak od 11. marta ove godine, u kom se lokalnim samoupravama preporučuje, da se uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta dozvoli da do 1. maja prijave svoju uzurpaciju, te da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje, gde će cena biti prosečna za iznajmljivanje zemljišta na teritoriji pokrajine Vojvodine.

Kako je navedeno, ovom preporukom Vlade Srbije podstiče se nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta, umesto da se insistira na postupku i uslovima koji su propisani Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

U zaključcima koje je Pokrajinska vlada danas usvojila povodom pokušaja legalizacije nezakonitog korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u AP Vojvodini, pozivaju se i predsednici opština i gradonačelnici gradova u Vojvodini da, vodeći računa o zakonitosti, ne prihvate sporne preporuke Vlade Srbije. Takođe, poziva se i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da izvesti javnost o tome ko su uzurpatori poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Sombora, te da se protiv njih preduzmu zakonom propisane mere.

Još uvek nerešen problem uzrupacije državnog zemljišta

Naime, početkom 2016. godine, na teritoriji Grada Sombora, javnosti nepoznata lica, uzurpirala su oko 5.300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. O uzurpaciji je obavešteno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje nije preduzelo zakonom propisane mere, što je izazvalo uznemiravanje javnosti. Nakon protesta poljoprivrednika, Ministarstvo je preko poljoprivredne inspekcije uradilo inspekcijski nadzor na teritoriji Grada Sombor. Međutim, nalaz inspekcije nikada nije javno objavljen. Resorna ministarka je u više navrata izjavila da je navedenim inspekcijskim nadzorom utvrđeno ko su uzurpatori i koja površina je u pitanju, te da će Ministarstvo preduzeti zakonom propisane mere. Umesto toga, Ministarstvo je predložilo Vladi Republike Srbije donošenje zaključka kojim se predlaže da se uzurpacija legalizuje, navodi se u obaveštenju sa sednice Pokrajinske vlade.

U predloženim zaključcima Pokrajinske vlade, poziva se Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da blagovremeno sprovede sve zakonom propisane aktivnosti na sprovođenju postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Usvojen je, takođe, i zaključak kojim se resorno republičko ministarstvo poziva da bez odlaganja pristupi izradi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer se postojeće rešenje, već na prvom koraku, pokazalo kao veoma loše. Predloženi zaključci biće upućeni Skupštini AP Vojvodine na razmatranje i usvajanje.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Državno poljoprivredno zemljište Uzurpatori Pokrajinska vlada AP Vojvodina Sombor Protest poljoprivrednika Zakup poljoprivrednog zemljišta Zakon o poljoprivrednom zemljištu