Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 05.02.2019. 18:00

Pokrajinska podrška registrovanim gazdinstvima

Ove godine za subvencije će iz agrarnog budžeta pokrajine biti izdvojeno 1.250 milijardi dinara što je skoro 50 odsto više nego 2016. godine kada se za registrovana poljoprivredna gazdinstva izdvajalo 860 miliona dinara.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 605
  • 32
  • 0

Članovima udruženja poljoprivrednika Opštine Ruma sinoć su u prostorijama Poljoprivredne škole u Rumi predstavljeni programi podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, ali i Razvojnog fonda AP Vojvodine. Ove godine za subvencije će iz agrarnog budžeta pokrajine biti izdvojeno 1.250 milijardi dinara što je skoro 50 odsto više nego 2016. godine kada se za registrovana poljoprivredna gazdinstva izdvajalo 860 miliona dinara.

O investicijama u poljoprivredu zainteresovanim paorima iz Opštine Ruma govorio je Mladen Petković, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu I šumarstvo. "U okviru agrarne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nastavlja se sa podsticanjem intenzivne poljoprivredne proizvodnje, tu je linija za izgradnju sistema za navodnjavanje i izgradnju protivgradnih mreža, odnosno sistema za zaštitu od elementarnih nepogoda, opremanje stočarskih farmi, proizvodnju u zaštićenom prostoru, tu je i značajna podrška mladima gde imamo posebnu konkursnu liniju za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti, koji dobijaju do 90 procenata, odnosno na svoju investiciju, od toga 75 posto avansno kako bi započeli poljoprivrednu proizvodnju. Budžet namenjen za poljoprivredu je nikad veći u istoriji Pokrajinske Vlade i iznosi nešto preko 1.2 milijarde dinara, on će biti kompletno namenjen za investicije u poljoprivredi i pozivam sve poljoprivredne proizvođače da prate sajt sekretarijata za poljoprivredu jer već kreću novi konkursi", istakao je  Mladen Petković, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Fond nudi kredite malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima

I ove godine Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede ima veoma interesantne i povoljne kreditne linije. Direktor tog fonda, Aleksandar Bogdanović, je rekao da ovaj fond nudi kredite malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije, za kupovinu priplodnih grla stoke, od onih koji se bave tovom junadi do onih koji se bave svinjarstvom, ovčarstvom, kozarstvom, tu su i krediti za podizanje plastenika, staklenika, za podizanje farmi, skladišta, podnih i silosa, za podizanje višegodišnjih zasada voća. Sve kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede su sa 1.5 posto godišnje kamate, nema troškova obrade kredita, nema prodaje konkursne dokumentacije i sve kreditne linije Pokrajinskog fonda su usklađene sa merama Pokrajinskog sekretarijata.

"Ukoliko se neko odluči da podigne plastenik, on može da sa predračunom konkuriše kod sekretarijata za poljoprivredu i tu ostvaruje podsticaj, odnosno bespovratna sredstva od 60 odsto ili 70 odsto, ako se radi o osobi mlađoj od 40 godina ili ženi nosiocu registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Nakon toga, ako nema sopstvenih sredstava za investiciju, obraća se nama u Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i mi odobravamo kreditni deo gde poljoprivrednik realizuje investiciju", objasnio  je poljoprivrednicima Bogdanović.

Velika zainteresovanost poljoprivrednika

Da je program podrške poljoprivredi za ovu godinu veoma interesantan poljoprivrednicima potvrdio je i rekordan broj zainteresovanih na sinoćnjem predavanju. Većina prisutnih paora je već koristila subvencije uz ocenu da je ovakav način finaisranja svakako doprineo poboljšanju proizvodnje. "Pored ratarstva, bavimo se i povrtarstvom, obrađujem ukupno 50 hektara zemlje, 40 hektara je pod ratarskim i 10 pod povrtarskim kulturama. U poslednjih šest godina koristim pokrajinske podsticaje, posebno mere za navodnjavanje i do sada je to funkcionisalo veoma dobro. Mnogo nam je značilo i nadam se da ću moći i dalje da ih koristim. S obzirom na to da imam manje od 40 godina, dobio sam 70 posto u vrednosti kupljenog repromaterijala i to je na površinama od 10 hektara za sisteme za navodnjavanje kap po kap", kaže Siniša Milovanović, poljoprivrednik iz Platičeva.

Kreditne linije Razvojnog fonda

Kreditne linije predstavio je i Razvojni fond Autonomne pokrajine Vojvodine. Samo tokom 2018. ovaj fond je poljoprivrednicima i privrednicima plasirao gotovo milijardu dinara kroz povoljne kreditne linije, što ovu godinu svrstava u najuspešniju godinu od osnivanja. "Nadamo se da će 2019. godina biti još uspešnija, pa smo upravo zbog toga našim poljporivrednicima i privrednicima pripremili povoljne kreditne linije gde kamata može biti od 1 do 3 posto na godišnjem nivou, a grejs period ide do dve godine, dok je period otplate duži i ide do sedam godina. To su linije koje odgovaraju našim poljoprivrednicima, za njih smo predstavili liniju koja se tiče kupovine poljoprivrednog zemljišta, kupovine nove ili polovne pogonske mehanizacije, kupovine priključne mehanizacije i kredite za trajna obrtna sredstva u poljoprivredi. To su krediti koju su u prošloj godini povučeni u iznosu od 500 miliona dinara iz Razvojnog fonda, naišli smo na dobar odziv u poljoprivredi i nadamo se da će ove godine biti još veće interesovanje. Krediti su već pušteni, do sada već 17 kredita, novac je u opticaju i na raspolaganju je sasvim dovoljno sredstava, gotovo 2 milijarde dinara, a iskustvo je pokazalo nikad nije bilo plasirano toliko novca, a konkursi će sigurno biti otvoreni tokom cele godine", obrazložio je Miloš Jovanović, pomoćnik direktora Razvojnog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine.


Foto prilog


Tagovi

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Vodoprivredu i šumarstvo Fond Razvojni fond Vojvodina


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D