Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene vrste
  • 09.12.2022. 13:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Pokrenut postupak zaštite parka prirode "Bukinski hrastnik"

Cilj predloga zaštite je očuvanje vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa kao prioritetnih tipova staništa za zaštitu, čime se obezbeđuje i zaštita divljih vrsta karakterističnih za ta staništa.

Foto: Depositphotos/PetrSimon
  • 66
  • 16
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je zaštitu parka prirode Bukinski hrastik, nedaleko od Karađorđeva i Mladenova u opštini Bačka Palanka, prenosi Tanjug.

U informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva, navodi se da je u tom parku prisutan znatan broj retkih i ugroženih vrsta divlje flore i faune, odnosno strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta uvrštenih u svetske, evropske i nacionalne crvene liste.

U tekstu se navodi, da se radi o biljnim vrstama od međunarodnog značaja: iđirot (Acorus calamus), vodena bradica (Callitriche palustris) i vodena paprat (Salvinia natans). Međunarodno i nacionalno značajne vrste životinja su: velika hrastova strižibuba (Cerambyx cerdo), veliki jelenak (Lucanus cervus), crvenotrbi mukač (Bombina bombina), barska kornjača (Emys orbicularis), orao belorepan (Haliaeetus albicilla), crna roda (Ciconia nigra), vidra (Lutra lutra) i divlja mačka (Felis silvestris).

Najvredniji i sa stanovišta očuvanja biodiverziteta najznačajniji stanišni tipovi na teritoriji prirodnog dobra su šume i sastojine lužnjaka (Quercus robur) i panonska vlažna zaslanjena livada lisičijeg repka (Alopecurus pratensis).

Cilj predloga zaštite je očuvanje vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa kao prioritetnih tipova staništa za zaštitu, čime se obezbeđuje i zaštita divljih vrsta karakterističnih za ta staništa. U granicama zaštite je i park rezidencijalnog kompleksa sa 17 veštačkih jezera, koji čini izuzetno pejzažno oblikovan prostor.


Tagovi

Bukinski hrastnik Zaštita parka prirode Ministarstvo zaštite životine sredine Orao belorepan Divlja mačka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)