Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraga
  • 08.07.2022. 16:30

Pokrenuta istraga protiv bivšeg hrvatskog ministra poljoprivrede zbog vinarije

Istraga je pokrenuta zbog krivičnih dela subvencione prevare i zlouporabe položaja i moći.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 97
  • 11
  • 0

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) pokrenulo je istragu protiv bivšeg hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i zaposlenog u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željka Ferenca, zbog krivičnih dela subvencione prevare i zloupotrebe položaja i moći.

Kako su objavili, bez navođenja identiteta, obe osumnjičene osobe uhapšene su u četvrtak, 7. jula 2022; na zahtev EPPO-a, nakon istrage u saradnji sa hrvatskim Policijskim nacionalnim kabinetom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Porezne uprave Ministarstva finansija. 

Detaljno su i objasnili za šta ih terete. Tolušić je, kažu, kao vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, početkom maja 2020. godine, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podneo prijavu za ulaganje u sektor vina za projekat "Izgradnja i opremanje vinarije", ukupne vrednosti od oko 620.000 evra, pri čemu je nivo sufinansiranja sredstvima EU bila 70 odsto.

Nije dokazao zakonito poreklo dela novca 

U toj je prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obavezne uslove konkursa za dobijanje bespovratnih sredstava, na više mesta lažno naveo da će finansiranje projekta osigurati kreditom finansijske institucije, pa je u tu svrhu priložio pismo namere jedne banke. Međutim, Tolušić kredit nije tražio, niti ga je imao nameru da traži, već je navedeni projekat finansirao novcem čije se zakonito poreklo delom ne može dokazati. Štaviše, opisuju tužioci, on nije obavestio Agenciju za podsticaje o promeni načina finansiranja, pa mu je od strane iste odobrena i isplaćena podrška u iznosu od oko 400.000 evra.

Dalje se isti prijavio na drugi konkurs koji je raspisala Agencija 2. juna 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdata na osnovu neistinitih podataka o resursima korišćenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom imanju, čime je lažno prikazao da njegovo gazdinstvo ispunjava uslove prihvatljivosti konkursa.

Kako bi dobio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi konkurs, Tolušić je, opisuju dalje, lično predao Ferencu, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, Tehnološki projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže podršku u sklopu predmetnog konkursa bili obavezni dostaviti uz konkursne prijave. Bivši ministar je u tom dokumentu naveo da se isti odnosi na podizanje i opremanje trajnih plantaža vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svestan da zato ne ispunjava uslove prihvatljivosti objavljenog konkursa.

Od strane Agencije mu je isplaćeno oko 400.000 evra (foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

Na njegov zahtev i uprkos činjenici da je vinova loza već bila zasađena, Ferenc je izdao traženu potvrdu, kako bi Tolušiću omogućio da podnese prijavu na navedeni konkurs, protiv uslova prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekat zbog saznanja o postojanju već zasađenih plantaža vinove loze i drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća.

Podsetimo, kako je za HRT istakao njegov advokat Nikola Mandić, negirao je krivicu, iznosio odbranu, odgovarao na sva postavljena pitanja, sve detaljno objasnio pozivajući se na materijalnu dokumentaciju.

Zatraženo određivanje istražnog zatvora 

Glavni osumnjičeni je posle odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekat, i priložio ga prijavi na predmetni konkurs.

Očekivao je da dobije podsticaj u iznosu od oko 200.000 evra s nivoom sufinansiranja sredstvima EU od 85 odsto, što je iznos od oko 173.000 evra.

Međutim, kako je Agencija sprovela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava, utvrdila je da Tolušić ne ispunjava uslove prihvatljivosti, izdavanje podrške nije odobreno.

EPPO će sudiji istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičena, zaključuju u objavi.


Tagovi

EPPO Istraga Željko Ferenc Istražni zatvor Tomislav Tolušić EU fondovi Nikola Mandić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!