Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza vode
  • 17.09.2023. 15:00

Poljoprivreda je ključ rešenja za globalnu krizu vode i prehrambenu bezbednost

Poljoprivreda je odgovorna za više od 70 odsto globalne upotrebe slatke vode, a njena dostupnost za proizvodnju hrane je u velikoj meri ugrožena smanjenjem resursa, klimatskim promenama i upotrebom za druge svrhe.

Foto: Depositphoto/modfos
  • 59
  • 5
  • 0

Govoreći na 18. Svetskom kongresu o vodama u Pekingu, u Kini, zamenik generalnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO Maria Helena Samedo rekla je da poljoprivreda može da pomogne u očuvanju svetskih vodnih resursa koji su značajno pod stresom i obezbediti da ih imamo dovoljno za jelo i piće.

Ugrožena dostupnost za proizvodnju hrane

Navela je da povećanjem efikasnosti, smanjenjem negativnih uticaja i ponovnom upotrebom otpadnih voda, poljoprivreda drži rešenje za globalnu krizu te da ima ključnu ulogu postizanja globalne prehrambene i bezbednosti vode, odnosno ciljeva Agende za održivi razvoj 2030.

Poljoprivreda je odgovorna za više od 70 odsto globalne upotrebe slatke vode, a njena dostupnost za proizvodnju hrane je u velikoj meri ugrožena smanjenjem resursa, klimatskim promenama i upotrebom za druge svrhe.

Koji su ciljevi?

Samedo je navela niz inicijativa koje FAO preduzima kao deo svog programa. Neki od njih se fokusiraju na integrisane vodne resurse za poljoprivredu i prehrambenu bezbednost, globalni dijalog o njenom posedu, a da bi se istražilo kako prepoznati neformalne i uobičajene korisnike te na pravičniji i precizniji način obračunala potrošnja

Tu su i nacionalne mape vodnih tokova, što bi bila podrška zemljama članicama u razvoju, globalna procena potreba i potencijala za navodnjavanjem, ali i globalna procena uticaja poplava na poljoprivredu i ruralna područja te drugi ciljevi.

Prema Samedi, rešenja zasnovana na ekosistemima i održivom upravljanju prirodnim resursima ključni su za zaštitu kvaliteta vode. Za sve je ovo, navodi, potreban okvir saradnje između vlada, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, istraživačkih institucija, lokalnih zajednica i privatnog sektora. 


Tagovi

FAO Voda Proizvodnja hrane Dostupnost vode za piće Voda i poljoprivreda Svetski kongres vode Prehrambena bezbednost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.