Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistika sela
  • 28.11.2019. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Poljoprivredna anketa: Mešovita proizvodnja i dalje dominantna u selima

Stočarstvo i ratarstvo najzastupljeniji su u valjevskom kraju, a za povrtarstvo ili cvećarstvo gotovo da nema interesovanja.

Foto: Sanja Dovečer
  • 166
  • 12
  • 0

Prema rezultatima ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, a koju je sproveo Republički zavod za statistiku Srbije, na teritoriji Valjeva pod poljoprivrednim zemljištem je 66.503 hektara koja obrađuje 8.275 gazdinstava.

 "Iako je u valjevskom kraju prema ovogodišnjoj anketi poljoprivrede, više od 66 hiljada hektara obradivog tla, oko 43.677 ha se obrađuje", kaže Branko Josipović načelnik valjevske Filijale Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše ima koka nosilja

Statistika pokazuje da je najviše zastupljeno živinarstvo (278.886 razne živine), a u seoskim domaćinstvima valjevskog kraja gaji se i oko 40 hiljada svinja, 71.000 ovaca i oko 20.000 goveda, od kojih je nešto više od polovine muznih krava.

Kako uslovi držanja koka nosilja određuju kvalitet jaja

"Na osnovu sprovedenog istraživanja, dobili smo podatak da je na području ovog grada 331.052 koka nosilja koje se nalaze na 5.752 gazdinstava. Zanimljivo je i da gazdinstvima upravljaju fizička lica, da ima registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, ali i preduzetnika koji se bave određenom delatnošću. Oni se prema ovim podacima koje imamo, isključivo bave uzgojem živine. Za raliku od njih, pravna lica se bave i tovom svinja i u veoma malom procentu uzgojem drugih životinja", objašnjava Josipović.

Povrtarstvo i cvećarstvo - slabo zastupljeni

Poljoprivrednici se najviše bave mešovitom stočarskom i ratarskom proizvodnjom, a broj onih koja su specijalizovana za povrtarstvo i cvećarstvo je zanemarljiv. 

Ovaj kraj poznat je po voćarstvu

"Ukupno je 3.125 kombinovanih proizvodnji, koje se bave i stočarstvom i ratarstvom. Gotovo je zanemarljiv broj onih poljoprivrednika koji su se na području Valjeva opredelili za povrtarstvo. Ni za poslove u cvećarstvu ovde nema zainteresovanih pa je takvih domaćinstava tek desetak i to se sve obavlja na oko sedam ha površne", objašnjava načelnik. Dodaje da se biljnom proizvodnjom bavi samo njih 1.171 na oko 5,5 hiljada hektara. Približan broj je i onih koji se bave stočarstvom - 6.200 ha.

Navodnjava se manje od dva odsto površina

Gotovo je poražavajuća činjenica da se veoma malo ulaže u navodnjavanje. Iako se na taj način dobijaju znatno bolji prinosi i što se tiče količine, ali i kvaliteta, procenat navodnjavanih površina manji je od dva odsto!

Prema njegovim rečima, od oko 44 hiljade ha tla koje se obrađuje, navodnjava se samo 778 ha. Na tim površinama, na oko 260 hektara gaji se povrće, bostan i jagode. 

Srbija navodnjava samo tri odsto površina

Ovaj kraj poznat je po voćarstvu i tradicionalno se tu najviše gaji šljiva i to na nešto više od 3.800 ha. Iako je i malina u fokusu poljoprivrednih proizvođača, ona je zastupljena na samo 789 hektara dok je pod kupinjacima 510 ha.

Mali broj zaposlenih u poljoprivredi

Anketa poljoprivrede daje i značane podatke o radnoj snazi na seoskom području. Broj stalno zaposlenih na gazdinstvima je veoma mali i iznosi svega 25 lica, a pravna lica i preduzetnici u oblasti poljoprivrede zapošljavaju 54 lica. 

Mali je procenat zaposlenih u poljoprivredi

"Od 19.760 ovdašnjih stanovnika koji se bave poljoprivredom, oko 11 hiljada je muškaraca dok je nešto više od 8.000 žena. U velikom procentu nosioci gazdinstva su muškarci i to gotovo pet puta više. Kada se sagledaju ove brojke voma je mali postotak onih koji se vode kao stalno zaposleni na poljoprivrednom imanju", zaključuje Josipović.

Takođe, u okolini ovog grada postoje i imanja koja poseduju oko 17.000 ha pod šumama.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Branko Josipović Statistički podaci Statistika sela Valjevski kraj


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.