Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 25.10.2018. 15:00

Poljoprivrednici EU imaju 21% udela u vrednosti proizvoda, prerađivači 28%, a trgovci 51%!

Poljoprivrednici su postali najslabija karika u lancu, a svi rizici poslovanja kaskadno se svaljuju na njihova ramena. Problem nepoštene trgovačke prakse sada se rešava na nivou EU.

Foto: Bigstockphoto/onephoto
  • 144
  • 6
  • 0

Zastupnici Evropskog parlamenta podržali su danas zahtev Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj da uđe u međuinstitucionalne pregovore o predlogu Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među preduzećima u lancu snabdevanja hranom. Izveštaj tog Odbora stav je Evropskog parlamenta o predlogu Evropske komisije, kojim je ona odgovorila na brojne i učestale zahteve zastupnika članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i mnogobrojne pozive poljoprivrednika za donošenjem zakonskog rešenja za sprečavanje nepoštene trgovačke prakse na evropskom nivou.

Istraživanja poljoprivrednih organizacija pokazuju da poljoprivrednici EU u proseku imaju 21% udela u vrednosti poljoprivrednog proizvoda, dok 28% otpada na prerađivače, a čak 51% na trgovce. Na taj način poljoprivrednici su postali najslabija karika u tom lancu, a svi rizici poslovanja kaskadno se svaljuju na njihova ramena. 

Zakonodavnim predlogom Unija nastoji da uspostavi ravnotežu u lancu snabdevanja hranom, koju su narušili veliki trgovci, nasuprot svojih trgovinskih partnera sa slabijom pregovaračkom snagom, a to su najčešće poljoprivrednici.

I EU se obračunava sa nepoštenim trgovačkim praksama - složen spisak praksi koje nisu dopuštene

Sankcije prekršiocima

Novi zakonodavni predlog propisuje obavezni sadržaj ugovornih obaveza i predviđa da države članice imenuju nadležno telo koje će rešavati prijave nepoštenih trgovačkih praksi. Takvo telo će biti ovlašteno da obavi istragu, objavi nalaze i izrekne sankcije prekršiocima propisa. Na telima država članica je da odrede nadležna tela i propišu odgovarajuće sankcije u skladu sa nacionalnom pravnim okvirom, poštujući odredbe Direktive. 

"Faktor straha“ zbog osvetničkih akcija trgovačkih lanaca često sprečava poljoprivrednike u podnošenju pritužbi i zaštiti njihovih prava koja se nemilice krše. Upravo se zbog toga važan segment predloga odnosi na poverljivost informacija o podnosiocu tužbe, ali i zabranu preduzimanja bilo kakvih postupaka od strane trgovaca radi osvete ako takve informacije iz nekog razloga postanu dostupne. 


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Sankcije


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D