Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 09.07.2022. 15:00

Poljoprivrednici na nogama - protesti se šire Evropom

Od Poljske do Španije poljoprivrednici izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog mnogih problema koji ih muče.

  • 2.085
  • 1.197
  • 0

Protesti poljoprivrednih proizvođača postaju sve učestaliji i intenzivniji širom Evrope. Ovaj sektor se našao prvi na udaru krize koja je zahvatila celi svet, ali i ograničenja vezanih za "Zeleni dogovor" Evropske unije.

Poremećaji koji muče poljoprivrednike su raznovrsni. Najveći problemi su niske otkupne cene, visoke cene troškova proizvodnje, prvenstveno đubriva i goriva. Sve veći deo stanovništva podržava poljoprivrednike.

Poljaci protestovali u Varšavi

Poljski poljoprivrednici su u aprilu predvođeni Agrouniom, nacionalnom organizacijom poljoprivrednika, protestovali ispred zgrade poljskog ministarstva kada su doneli više od tone jabuka. Ukazali su na problem otkupa ove voćne vrste zbog čega su mnogi bankrotirali ili napustili svoja imanja.

Poljski voćari doneli tonu jabuka ispred ministarstva poljoprivrede

U organizaciji Agrounije nedavno je prosuto žito ispred kancelarije Jaceka Sašina, zamenika premijera. Prevelika količina ukrajinskog žita koja je dospela na poljsko tržište izazvala je veštačku krizu.

U Varšavi je 7. jula održan veliki protest poljoprivrednika u kome je izraženo nezadovoljstvo politikom koja ne podržava seljake proizvođače i ne bori se protiv inflacije već se nameću sve veće marže i obezvređuju domaći poljoprivredni proizvodi.

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cenu domaćim

Žitarice u Poljskoj imaju najmanju cenu u celoj Evropskoj uniji, a žito iz nove žetve neće niko da kupi. Ratari nemaju mogućnost da prodaju svoj rod i neće imati finansijska sredstva za sledeću setvu.

Sve teže biti poljoprivrednik u Španiji

Poljoprivrednici su ponovo blokirali puteve, najviše na području Andaluzije. Protesti su usmereni protiv visokih cena goriva i osnovnih namirnica. U martu je protestovalo 150.000 poljoprivrednika s područja cele Španije.

Već u junu inflacija je bila iznad deset odsto. Najviše zbog inflacije i enormnog poskupljenja energenata i hrane protestuju andaluzijski poljoprivrednici. Oni su obučeni u žute prsluke izašli na autoputeve sa svojim traktorima.

Holandija na nogama

Protesti koji u nekoliko poslednjih dana potresaju Holandiju vlast pokušava da obuzda i zaustavi. Nizom zakona pokušava se sprovesti regulacija o emisiji azotnih materija i amonijaka. To znači smanjenje broja stoke na farmama, ali bi veliki broj stočara, posebno u blizini prirodnih rezervata, morao u potpunosti da prestane da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Vlada je pripremila novac za otkup, ali poljoprivrednici ne odustaju od borbe za svoja imanja.

Holandski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

Protesti su iz dana u dan sve intenzivniji. Stočari su započeli izražavati svoje nezadovoljstvo zatvaranjem krave u štale buneći se zbog dozvola za ispašu. Nastavljeno je blokadom autoputeva, a zatim i distributivnih centara. Bilo je upada i na posed ministarke Kristine van der Val, ali i prekoračenja policijskih ovlašćenja i pucanja na poljoprivrednika u traktoru.

Snimak je pokazao da je do takve intervencije došlo bez razloga. Trojica traktorista su uhapšeni, od kojih je jedan šesnaestogodišnji mladić kojem je metak prošao pored glave. Poljoprivrednici su protestovali ispred zatvora. Policija je posle pustila njih trojicu, ali je bilo novih hapšenja.

Komesar za životnu sredinu Virdžinijus Sinkevicius u debati u Strazburu o evropskim ciljevima biodiverziteta rekao je da je mere smanjenja azota trebalo preduzimati ranije i sigurno ne bi bilo ovako drastične reakcije poljoprivrednika. On je istakao važnost provođenja mera zaštite prirode i naveo primere iz Šapnije.

Među holandskim farmerima kruže glasine da stoje na putu planovima EU za masovnu migraciju koja je deo "Plana zamene stanovništva UN-a" i da je to razlog oduzimanja njihovih poseda.

Njima su se pridružili poljoprivrednici iz Nemačke. Oni su zajedno u blizini granice blokirali kružni tok u Hirenbergu.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Holandija Španija Poljska Poljoprivreda Poljoprivrednici Farmeri


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.