Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 14.04.2022. 18:00

Poljski voćari doneli tonu jabuka ispred ministarstva poljoprivrede

Situacija na tržištu jabuka je tragična, proizvođači su na ivici bankrota, tvrde poljski voćari i u organizaciji Agrounia.

Foto: Facebook/ScreenShot
  • 560
  • 148
  • 0

Predstavnici nacionalnog udruženja poljoprivrednika Agrounia kao i sami voćari u utorak su ispred zgrade poljskog ministarstva doneli više od tone jabuka. Ogorčeni proizvođači su pitali političare šta rade kako bi poboljšali situaciju na tržištu otkupa jabuka, prenosi Farmer.

Situacija na ovom tržištu je tragična, opisali su predsednik udruženja Mihal Kolodžejčak, voćar Sebastijan Aniškevič iz Agrounije kao i predstavnici voćarske industrije.

"Iza naših leđa je tona jabuka, koja košta oko 118,43 evra, što je oko 0,02 evra po kilogramu. U prodavnici ove jabuke koštaju 0,75 evra po kg", upozorio je Kolodžejčak. 

Napuštaju imanja

Voćar Aniškevič je objasnio da proizvođači nisu u mogućnosti da prodaju rod zbog embarga na izvoz jabuka u Belorusiju.

Dodao je da voće mogu da prodaju na sabirnom mestu ili direktno u prodavnicu, ali su cene oko 0,13 evra, što uz trošak proizvodnje od 0,32 evra znači da su mnogi proizvođači na ivici bankrota i napuštaju svoja imanja.

Gde će završiti višak poljskih jabuka?

Još jedno smanjenje cena izazvale su najave Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Saopštili su da će subvencionisati otkup jabuka, ali niko nije rekao kada će i kolike biti ove subvencije. Istovremeno su sve kompanije objavile da snižavaju cene za 0,02 evra.

Političari ne rade ništa

Poljski voćari se pitaju gde je nadležni ministar, gde su subvencije.

"Imanja propadaju, a političari ne rade ništa po tom pitanju", dodao je Kolodžejčak.

Jabuke koje su bile izložene su poklonjene javnoj kuhinji za beskućnike u Varšavi, a jedna gajba je poklonjena sekreterijatu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske.


Tagovi

Poljska Poljska jabuka Tržište jabuke Agrounia Sankcije Mihal Kolodžejčak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃