• Poplave
  • 20.07.2021. 18:00
  • Nemačka

Poljoprivrednici na prvoj liniji odbrane od katastrofalnih poplava u Nemačkoj

Traktorima, utovarivačima, viljuškarima, cisternama, ali i lopatama i golim rukama nemački poljoprivrednici pomažu svim stanovnicima u poplavljenim područjima.

Foto: Facebook/261News
  • 440
  • 22
  • 0

Katastrofalni prizori poplava u Nemačkoj obilaze svet. Reke, potoci i jezera pretvorili su se u ogromne blatnjave bujice koje su rušile stabla, puteve i mostove, uništavale kuće, odnosile automobile i na najveću žalost, mnoge ljudske živote. Nestali se još uvek traže, štete saniraju, a polja, sela i čitave regije na zapadu te zemlje još su pod vodom, opustošeni. 

Kako piše agrarheute, na prvoj liniji odbrane većinom su poljoprivrednici koji pomažu gde i kako god stignu čak i ako su njihova imanja pod vodom. Traktorima, utovarivačima, viljuškarima, cisternama za vodu, ali i lopatama i golim rukama pomažu svim stanovnicima.

Osim onih farmera koji stanuju na područjima katastrofe, u pomoć dolaze i mnogu drugi iz udaljenijih mesta i to u konvojima. Uz vatrogasce i vojsku, čistili su ulice i puteve kako bi bili prohodni za hitne službe.

U nezapamćenim poplavama uništene i oštećene su kuće, mehanizacija, pašnjaci, ali i usevi koji su bili spremni za žetvu. Utopila su se čitava stada životinja, zalihe žitarica više ne postoje, a žetva nije moguća. Posebno je teško pogođen okrug Arviler, poznat po vinskom turizmu. Međutim, postoji velika solidarnost među poljoprivrednicima koji su osnovali nekoliko digitalnih platformi za pomoć stradalima.

Poplave i u Austriji, Belgiji i Holandiji

Savezna ministarka poljoprivrede Julia Klokner apelovala je u pismu ministru finansija Olafu Šolcu 18. jula da bi državni program pomoći trebao izričito uzeti u obzir i poljoprivredu. Vlada planira u sredu da usvoji paket pomoći žrtvama ove katastrofe.

U svom pismu Klokner ističe da šteta na poljoprivrednom zemljištu, zgradama i infrastrukturi u pogođenim područjima doseže nivo koji preti samom opstanku tog područja. Tačne informacije o visini štete biće moguće da se prikupe tek kada se poplava stavi pod nadzor, kazala je ministarka.

Ovo je najgora prirodna nepogoda u Nemačkoj u poslednjih nekoliko decenija, a stručnjaci tvrde da je posledica klimatskih promena. S istim problemima bore se i Austrija, Holandija te Belgija.


Tagovi

Poplava Nemačka Prirodna katastrofa Pomoć Solidarnost


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljubičica konačno ucvetala...