• Poplave
  • 20.07.2021. 18:00
  • Nemačka

Poljoprivrednici na prvoj liniji odbrane od katastrofalnih poplava u Nemačkoj

Traktorima, utovarivačima, viljuškarima, cisternama, ali i lopatama i golim rukama nemački poljoprivrednici pomažu svim stanovnicima u poplavljenim područjima.

Foto: Facebook/261News
  • 440
  • 22
  • 0

Katastrofalni prizori poplava u Nemačkoj obilaze svet. Reke, potoci i jezera pretvorili su se u ogromne blatnjave bujice koje su rušile stabla, puteve i mostove, uništavale kuće, odnosile automobile i na najveću žalost, mnoge ljudske živote. Nestali se još uvek traže, štete saniraju, a polja, sela i čitave regije na zapadu te zemlje još su pod vodom, opustošeni. 

Kako piše agrarheute, na prvoj liniji odbrane većinom su poljoprivrednici koji pomažu gde i kako god stignu čak i ako su njihova imanja pod vodom. Traktorima, utovarivačima, viljuškarima, cisternama za vodu, ali i lopatama i golim rukama pomažu svim stanovnicima.

Osim onih farmera koji stanuju na područjima katastrofe, u pomoć dolaze i mnogu drugi iz udaljenijih mesta i to u konvojima. Uz vatrogasce i vojsku, čistili su ulice i puteve kako bi bili prohodni za hitne službe.

U nezapamćenim poplavama uništene i oštećene su kuće, mehanizacija, pašnjaci, ali i usevi koji su bili spremni za žetvu. Utopila su se čitava stada životinja, zalihe žitarica više ne postoje, a žetva nije moguća. Posebno je teško pogođen okrug Arviler, poznat po vinskom turizmu. Međutim, postoji velika solidarnost među poljoprivrednicima koji su osnovali nekoliko digitalnih platformi za pomoć stradalima.

Poplave i u Austriji, Belgiji i Holandiji

Savezna ministarka poljoprivrede Julia Klokner apelovala je u pismu ministru finansija Olafu Šolcu 18. jula da bi državni program pomoći trebao izričito uzeti u obzir i poljoprivredu. Vlada planira u sredu da usvoji paket pomoći žrtvama ove katastrofe.

U svom pismu Klokner ističe da šteta na poljoprivrednom zemljištu, zgradama i infrastrukturi u pogođenim područjima doseže nivo koji preti samom opstanku tog područja. Tačne informacije o visini štete biće moguće da se prikupe tek kada se poplava stavi pod nadzor, kazala je ministarka.

Ovo je najgora prirodna nepogoda u Nemačkoj u poslednjih nekoliko decenija, a stručnjaci tvrde da je posledica klimatskih promena. S istim problemima bore se i Austrija, Holandija te Belgija.


Tagovi

Poplava Nemačka Prirodna katastrofa Pomoć Solidarnost


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]