Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezadovoljni poljoprivrednici
  • 02.07.2015. 08:30

Poljoprivrednici najavili blokadu puteva!

Zbog nezadovoljstva stanjem u oblasti poljoprivrede, poljoprivrednici su najavili blokadu puteva u Sremu i Mačvi 3. jula, a 5. jula bi se trebali proširiti na više pravaca u Banatu i Bačkoj.

Foto: depositphotos.com
  • 997
  • 731
  • 0

Unija poljoprivrednika čije je sedište u Sremskoj Mitrovici, a koja okuplja poljoprivrednike iz 24 opštine, inicirala je proteste poljoprivrednika koji su najavljeni policijskim upravama u Šapcu, Bogatiću i Sremskoj Mitrovici.

Planirana je blokada puteva u Sremu i Mačvi 3. jula, a 5. jula bi se trebali proširiti na više pravaca u Banatu i Bačkoj.

Nema odgovora na pismo predsedniku Vlade

Svoje nezadovoljstvo poljoprivrednici su iskazali u pismu koje je poslato predsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću, a koji se o njemu još nije službeno oglasio. Brojni su razlozi nezadovoljstva, a kao osnovni razlog predsednik Unije, Zlatan Đurić istako je nezadovoljstvo institucijama sistema koje nisu našle rauzmevanja za rešavanje problema u poljoprivredi, nego upravo suprotno, onemogućile su rešavanje osnovih problema u oblasti poljoprivrede pa samim poljoprivrednicima nije preostalo ništa drugo do tražiti svoja prava putem protesta.

Konkretni problemi

Navedeni su i konkretni problemi poput interventnog otkupa pšenice, nezadovoljstvo radom Uprave za agrarna plaćanja, a upozoreno je i na korupciju u upravama i Ministarstvu poljoprivrede. Ali ima toga još.

Ne unošenje podsticaja za biljnu proizvodnju u agrarni budžet

Poljoprivrednici Vladi zameraju još mnogo toga. Jedna od stavri je svakako i ne unošenje podsticaja za biljnu proizvodnju u agrarni budžet, zbog čega će hiljade gazdinstava ove godine ostati bez podsticaja. Nezadovoljni su i radom Uprave za agrarna plaćanja koja nije isplatila ni dug iz 2014. godine.

Prevare u interventnom otkupu

Osim toga, poljoprivrednici smatraju da je došlo do prevare u interventnom otkupu mleka u prahu, jer mlekare, iako su od države naplatile mleko u prahu, nisu nastavile otkup od gazdinstava kojima je on prethodno otkazan. Poljoprivrednici zemraju i to što nije izvršen uvid u spisak gazdinstava kojima je otkazan otkup, a Imleku je od ukupnih 370 miliona dinara isplaćeno čak 270 miliona.

Izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu

Najavljenu izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku, poljoprivrednici smatraju pogodovanjem strancima, što je nedopustivo. Kako kažu, potrebno je prethodno izvršiti restituciju oranica, popis državne zemlje i reorganizaciju katastra. O ovako važnom pitanju trebalo bi sprovesti javnu raspravu i dopustiti svima da iznesu svoje mišljenje o izmeni ovog važnog zakona. Poljoprivrednici smatraju da bi mlada gazdinstva morala imati prioritet kod zakupa i kupovine državnih oranica.

Nepoštovanje prethodnih dogovora

Među zamerkama navodi se i nepoštovanje prethodnih dogovora sa Kabinetom premijera kada su u pitanju izmene i dopune pravilnika o korišćenju mesa, meda, mleka i njihovih prerađevina, a tu je i problem nekontrolisanog uvoza mleka, mesa, voća i povrća koji preti da primarnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije u potpunosti uništi.

Koji su zahtevi poljoprivrednika?

Zbog svega gore navedenog, ali i brojnih drugih problema u oblasti poljoprivrede i ne funkcionisanja nadležnih institucija, poljoprivrednici Srema, Mačve, Pocerine..., Vladi su uputili sledeće zahteve:

Smene - Ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežane Bogosavljević Bošković, Državnog sekretara Danila Golubovića, pomoćnika ministra, Nenada Katanića i Dragana Mirkovića, direktora Uprave za agrarna plaćanja, Bojana Živadinovića, direktora Uprave za veterinu, Dejana Bugarskog, ali i njegovih saradnika.

Osim smena, traži se i povećanje prelevmana na uvoz poljoprivrednih proizvoda mesa, meda, mleka, voća (osim južnog voća), povrća te njihovih prerađevina i to do 100% u odnosu na postojeće, kao i na živu stoku.

Pokretanje istrage u slučaju neotkupljivanja mleka, odlaganje izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku te po dogovoru uraditi izmene i dopune postojećih pravilnika o korišćenju mesa, meda, mleka, stočne hrane te trajno zabraniti uvoz separisanog mesa (MSM) i njegovu upotrebu u Srbiji.

Protesti do ispunjenja zahteva

Kako navode organizatori, od protesta se neće odustati dok se u potpunosti ne ispune izneseni zahtevi, ali su dodali i da će u blokadama poštovati prioritete i transport žita. Poljoprivrednici su spremni i na blokadu autoputeva, graničnih prelaza kao i proteste pred Javnim servisom.

Foto: depositphotos.com; Hvanaman


Tagovi

Unija poljoprivrednika Blokada puteva Poljoprivrednici Zlatan Đurić Aleksandar Vučić Protesti Interventni otkup pšenice Uprava za agrarna plaćanja Podsticaji za biljnu proizvodnju Zakon o poljoprivrednom zemljištu Smene Prelevmani Uvoz poljopr