Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret sa ministrom
  • 24.06.2024. 15:55

Poljoprivrednici razočarani - novca nema, ali Martinović ima volje

Da li su protesti sledeći korak poljoprivrednika?

Foto: MPŠV
  • 2.186
  • 153
  • 1

Predstavnici poljoprivrednih udruženja koji su danas (24. jun) razgovarali sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem nezadovoljni su i razočarani ishodom sastanka. Kažu da im je rečeno da novca za dogovorene subvencije u budžetu za sada nema i da je situacija krajnje zabrinjavajuća. Na sastanak su, dodaju, džabe išli.

Nakon prvog sastanka sa novim ministrom koji se održao 5. juna, na novi razgovor sa Martinovićem opet su otišli predstavnici sedam udruženja: "Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački Ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda.

"Sastanak je prošao loše. Sada je očigledno da nema novca za meru od 17.000 dinara za subvencije za seme, niti za subvencije za junice od 100.000 dinara. Ministar je rekao da ima dobru volju. Od toga nemamo ništa, od dobre volje ne živimo", kaže predsednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić, dodajući da ih je Martinović uputio na slušanje Skupštinskog odbora za poljoprivredu koje će se održati u narednim danima.

"Nećemo ići, ne želimo da učestvujemo u toj šaradi. Ne vidimo potrebu zašto bi se raspravljalo o nečemu što je već doneto i usvojeno, propagirano kao mere koja će podići srpsku poljoprivredu."

Odbor za poljoprivredu pozvao na Javno slušanje - poljoprivrednici nezainteresovani?

Dodaje da je sada evidentno koliko je sitacija neopovoljna po poljoprivredne proizvođače.

"Teško je, veoma je zabrinjavajuće stanje. Ljudi su pretrpeli velike štete od grada, od suše, a novca nema. Pričalo se o praćenju uvoza, a ministar nije znao ni da li su kvote na snazi. Prošlo ministarstvo je pokrenulo tu priču, sada je to sve zaustavljeno", razočaran je Savić.

Čeka se rebalans bužeta?

Poljoprivrednici koji su bili na današnjem sastanku navode da im je rečeno da će morati da sačekaju rebalans budžeta.

"Da li će to biti 1. ili 31. septembra, ne znaju tačno. Nama je to sve veoma daleko. Razočarani smo današnjim susretom sa ministrom, trebali smo da stavimo neke stvari na papir, ali to nismo uradili", kaže ispred Udruženja "Složni Pidikanci" Jovan Jovanov, dodajući da ne znaju kada i da li će problemi biti rešeni.

Predstavnici sedam udruženja (foto: Nedeljko Savić)

"Sredina je godine, treba da pričamo o 2025. godini, a mi se još vučemo sa 2023. Prenećemo svim ljudima iz udruženja šta je bilo na sastanku, pa ćemo odlučiti šta i kako dalje."

Da li su protesti izvesni?

Na pitanje da li su spremni da izađu na ulice i krenu u nove proteste, Savić kaže da će sačekati da prođe javno slušanje Odbora za poljoprivredu.

"U novembru smo sklonili traktore sa ulica zato što je nešto dogovoreno, nešto smo postigli. Uopšte ne razumem šta sada čekamo i šta je problem, ne možemo da budemo zadovoljni ovim. Sačekaćemo da prođe skupštinski odbor, pa ćemo videti šta ćemo dalje, ovako ne možemo", kategoričan je on.

Ministarstvo poljoprivrede: Naći ćemo rešenja

Nakon održanog sastanka, iz kabineta ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića saopšteno je da javno slušanje prethodi rebalansu budžeta i da bi bilo korisno da u njemu učestvuje što veći broj proizvođača.

"Ministartvo poljoprivrede ima dobru volju da izađe u susret svim proizvođačima. Plan je da se u budućnosti prate određeni ciklusi u proizvodnji i realizacija agrarnog budžeta, a da se javna slušanja organizuju dva puta godišnje. Cilj je da se nađu najbolja moguća rešenja za sve poljoprivrednike", saopšteno je iz ministrovog kabineta.

Sastanku u zgradi Ministarstva poljoprivrede prisustvovali su i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva finansija i Uprave za veterinu. 


Tagovi

Sastanak Aleksandar Martinović Nezadovoljni poljoprivrednici Rebalans budžeta Nedeljko Savić Jovan Jovanov


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".