Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi poljoprivrednika
  • 08.07.2024. 10:30

Poljoprivrednici zahtevaju: Ispunjenje zahteva do 19. jula ili protesti

"U slučaju neispunjenja zahteva, tražimo smenu celokupnog tima Ministarstva poljoprivrede i bićemo primorani da stupimo u proteste", poručuju poljoprivrednici.

Foto: Nedeljko Savić
  • 14.917
  • 839
  • 0

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja traže od Ministarstva poljoprivrede ispunjenje sedam ključnih zahteva najkasnije do 19. jula. U suprotnom, kažu, spemni su da organizuju proteste.

Udruženja koja deluju zajednički ("Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački Ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda) održala su sastanak u subotu (6. jula) u Lađevcima (naslovna fotografija, op.aut.). Jednoglasno su doneli odluku da od nadležnih traže hitno rešavanje gorućih problema.

"Juče smo poslali mejl Ministarstvu poljoprivrede i predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću, gde jasno tražimo da se ispuni ono što je već dogovoreno", kaže predsednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić.

Sedam zahteva čije ispunjenje traže do 19. jula su sledeći:

  • isplata svih dosadašnjih javnih poziva i raspisivanje javnog poziva 17.000 za sertifikovano seme;
  • javni poziv za parcele po drugom osnovu;
  • javni poziv za 100.000 po junici;
  • analiza tržišta i kontrola uvoza mleka;
  • hitno ukidanje zabrana izvoza rafinisanog i nerafinisanog ulja;
  • analiza tržišta i uređenje berze;
  • saglasnost sedam udruženja u izradi desetogodišnjeg plana poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

"U slučaju neispunjenja zahteva, tražimo smenu celokupnog tima Ministarstva poljoprivrede i bićemo primorani da stupimo u proteste.”

Da li će biti novca?

Na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića i predstavnika ovih sedam udruženja, održanom 24. juna, jasno je rečeno da novca za isplatu dogovorenih subvencija nema. Odnosno, neće ga biti barem do rebalansa budžeta, planiranom za septembar.

"Rekli su da nema novca, a rebalans se može dobiti samo slušanjem skupštinskog Odbora za poljoprivredu koji je zakazan za petak (12.jul). Još uvek razmišljamo da li ćemo se odazvati i otići", kaže Savić.

Poljoprivrednici razočarani - novca nema, ali Martinović ima volje

Ono što je sigurno, dodaje, ukoliko se traženi zahtevi ne ispune do 19. jula, protesti i blokade saobraćaja su sasvim izvesni.

"U tom slučaju, sva naša udruženja idu da protestuju. Može da nam se pridruži ko god bude želeo, ko god je nezadovoljan", zaključuje naš sagovornik.

Nezadovoljna i ostala udruženja

I Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su krajem juna otvoreno pismo ministru Martinoviću, ali i ostalim nadležnima. Poručili su tada da na javno slušanje neće ići.

"S obzirom na to da je ishod svih sastanaka i razgovora sa ministrima iz prethodnog mandata Vlade, a posebno prethodnom resornom ministarkom Jelenom Tanasković i dalje u formi "obećanja", odnosno, da se uz obrazloženje da nema finansijskih sredstava za ispunjenje onoga što je u Palati Srbija predstavljeno kao "raspodela budžeta za poljoprivredu" sada poništava, možete li da nam objasnite šta je još potrebno da obrazložimo, a da vi kao po običaju ne čujete, a zatim obećate bez konkretnog osnova?", stoji u pismu koje su tada uputili nadežnima.

Kako su dodali, ne vide svrhu da objašnjavaju, već su im potrebne konkretne mere i rešenja. Zahtevaju da se isplati zakasnelo i realizuje dogovoreno. 

"Tek posle toga možemo da se sastajemo, razgovaramo, slušamo i slično", poručila su Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije 

U okviru ove  grupe poljoprivrednika deluju zajednički Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, uz podršku Novoseljanskih paora, Banatska crnica Nova Crnja i Dolovačkih paora.

Javno slušanje Odbora za poljoprivredu održaće se u 12. jula od 10 časova u Maloj sali Doma Narodne skupštine u Beogradu. Tema će biti "Poljoprivredna politika - pravedna raspodela sredstava podsticaja u planiranju narednog agrarnog budžeta".


Tagovi

Zahtevi poljoprivrednika Nedeljko Savić Udruženja poljoprivrednika Aleksandar Martinović Protestiž Nezadovoljni poljoprivrednici


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danijela Mladenović, doktorant biohemije na Hemijskom fakultetu u Beogradu bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike, luksuznih hladno ceđenih ulja i biljnih ekstrakata. Kako nastaju ulja od maline, kupine, divljih ruža, grožđa, šljiva, drenj... Više [+]