Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi ZPP
  • 26.09.2018. 17:15

Poljoprivrednici zaslužuju poštenije plaćanje i potvrdu da im se rad ceni

Stvaraju se konture novog ZPP-a, Zajedničke poljoprivredne politike EU za iduću deceniju. Austrijanci se kunu u raznolikost, a mi donosimo šta se čulo na sastanku ministara.

Foto: Bigstockphoto/avoferten
  • 53
  • 1
  • 0

Kvalitet umesto kvantiteta. Ovo je odgovor na pitanje koju vrstu poljoprivrednog modela Evropljani žele u budućnosti. To je beleška sa neformalnog sastanka ministara poljoprivrede, radnog skupa uobičajenog na početku svakog, pa sada i austrijskog predsedavanja EU. Odluka o modelu poljoprivrede za buduće godine, možda i deceniju, biće središnja osa oko koje će se vrteti pregovori o novom ZPP-u (Zajedničkoj poljoprivrednoj politici) EU, odnosno na koje će se načine i kako raspodeliti skoro 40% zajedničkog proračuna.  

"Mi u Evropi moramo zajedno ići ovim putem", upozorila je, najmanje deklarativno, ministarka za održivi razvoj i turizam Elizabet Koeštajnger (Elisabeth Koestinger): "Austrijski rezultati su impresivni, poljoprivreda je u našoj zemlji daleko raznolikija nego u bilo kojoj drugoj  to je tajna uspeha".

Austrijanci vraćaju život u ruralne krajeve

Austrija svake godine izdvaja 1,1 milijardu evra u fondove ruralnog razvoja, čime - naglašavaju predstavnici predsedavajuće države, podstiču značajna ulaganja koja vraćaju život u ruralne krajeve. "ZPP ne pomaže samo našim poljoprivrednicima. Mnogi evropski regioni ne bi bili kompetitivni bez ovih ulaganja", izjavila je ministarka. Nadovezao se poverenik  za poljoprivredu u Evropskoj komisiji Fil (Phil) Hogan: "Poljoprivreda i proizvodnja hrane su u jako dinamičnom okruženju, te bi ZPP trebalo da bude u stanju da podržaba sektor i da bude dovoljno fleksibilna da odgovori na svaku promenu uslova i nove izazove".

Evropljani žele da znaju odakle im je hrana

Austrijski prilog reformi kontinentalne poljoprivrede je otvaranje rasprave o lancu prehrane i proizvodima na tržištu što bliže mestu gde su nastali. "Evropljani žele da znaju odakle im je hrana. Lokalni proizvodi postaju sve značajniji našim potrošačima. Taj trend valja ugraditi u reformu Zajedničke poljoprivredne politike, a sigurnost hrane mora ići ruku pod ruku s ukazivanjem njenog porekla". Podsticanje lokalnih izvora i spoznaje odakle hrana stiže na naše tanjire ujedno je i garancija njenog kvaliteta. Austrijanci sugerišui treći element, sve naglašenije prisutan u raspravama o poljoprivredi - poštene prakse.

Učinićemo sve što je u našoj moći da dostignemo politički dogovor po ovom pitanju. Poljoprivrednici zaslužuju poštenije plaćanje i, iznad svega, potvrdu da im se rad ceni, kako bi ostali kompetitivni u budućnosti“, zaključak je austrijske savezne ministarke. 


Tagovi

ZPP Austrija Sastanak ministara Phil Hogan Elisabeth Koestinger


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.