• Novi ZPP
  • 26.09.2018. 17:15

Poljoprivrednici zaslužuju poštenije plaćanje i potvrdu da im se rad ceni

Stvaraju se konture novog ZPP-a, Zajedničke poljoprivredne politike EU za iduću deceniju. Austrijanci se kunu u raznolikost, a mi donosimo šta se čulo na sastanku ministara.

Foto: Bigstockphoto/avoferten
  • 22
  • 1
  • 0

Kvalitet umesto kvantiteta. Ovo je odgovor na pitanje koju vrstu poljoprivrednog modela Evropljani žele u budućnosti. To je beleška sa neformalnog sastanka ministara poljoprivrede, radnog skupa uobičajenog na početku svakog, pa sada i austrijskog predsedavanja EU. Odluka o modelu poljoprivrede za buduće godine, možda i deceniju, biće središnja osa oko koje će se vrteti pregovori o novom ZPP-u (Zajedničkoj poljoprivrednoj politici) EU, odnosno na koje će se načine i kako raspodeliti skoro 40% zajedničkog proračuna.  

"Mi u Evropi moramo zajedno ići ovim putem", upozorila je, najmanje deklarativno, ministarka za održivi razvoj i turizam Elizabet Koeštajnger (Elisabeth Koestinger): "Austrijski rezultati su impresivni, poljoprivreda je u našoj zemlji daleko raznolikija nego u bilo kojoj drugoj  to je tajna uspeha".

Austrijanci vraćaju život u ruralne krajeve

Austrija svake godine izdvaja 1,1 milijardu evra u fondove ruralnog razvoja, čime - naglašavaju predstavnici predsedavajuće države, podstiču značajna ulaganja koja vraćaju život u ruralne krajeve. "ZPP ne pomaže samo našim poljoprivrednicima. Mnogi evropski regioni ne bi bili kompetitivni bez ovih ulaganja", izjavila je ministarka. Nadovezao se poverenik  za poljoprivredu u Evropskoj komisiji Fil (Phil) Hogan: "Poljoprivreda i proizvodnja hrane su u jako dinamičnom okruženju, te bi ZPP trebalo da bude u stanju da podržaba sektor i da bude dovoljno fleksibilna da odgovori na svaku promenu uslova i nove izazove".

Evropljani žele da znaju odakle im je hrana

Austrijski prilog reformi kontinentalne poljoprivrede je otvaranje rasprave o lancu prehrane i proizvodima na tržištu što bliže mestu gde su nastali. "Evropljani žele da znaju odakle im je hrana. Lokalni proizvodi postaju sve značajniji našim potrošačima. Taj trend valja ugraditi u reformu Zajedničke poljoprivredne politike, a sigurnost hrane mora ići ruku pod ruku s ukazivanjem njenog porekla". Podsticanje lokalnih izvora i spoznaje odakle hrana stiže na naše tanjire ujedno je i garancija njenog kvaliteta. Austrijanci sugerišui treći element, sve naglašenije prisutan u raspravama o poljoprivredi - poštene prakse.

Učinićemo sve što je u našoj moći da dostignemo politički dogovor po ovom pitanju. Poljoprivrednici zaslužuju poštenije plaćanje i, iznad svega, potvrdu da im se rad ceni, kako bi ostali kompetitivni u budućnosti“, zaključak je austrijske savezne ministarke. 


Tagovi

ZPP Austrija Sastanak ministara Phil Hogan Elisabeth Koestinger


Autorka

Lada Niseteo

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.