Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 03.01.2020. 08:00

Poljoprivrednicima gotovo tri milijarde funti nakon Bregzita

Van EU imaćemo jednostavniji i pravedniji sistem finansiranja - onaj koji poljoprivrednike nagrađuje za poboljšanje okoline i očuvanje visokih standarda dobrobiti životinja, kaže državni sekretar za zaštitu okoline, Tereza Viliers.

Foto: Depositphotos/merc67
  • 119
  • 5
  • 0

Gotovo tri milijardi funti osiguraće se kroz podršku poljoprivrednicima u 2020., nakon što 31. januara Ujedinjeno kraljevstvo izađe iz Evropske unije. Finansijska injekcija ostaće na nivou finansiranja kroz direktna plaćanja kao i tokom 2019. što će garantovati poljoprivrednicima određeni stepen stabilnosti pa će u Novu godinu ući sa pouzdanom podršku i da će moći da napreduju nakon Bregzita, piše nfuonline.

Napuštanjem EU, Velika Britanija ujedno će zameniti sistem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i direktnih plaćanja novim načinom finansiranja. Reč je o modelu koji je baziran na principu "javni novac za javno dobro". 

Tim sredstvima dopuniće se iznosi iz EU koje će tamošnji poljoprivrednici dobijati za razvojne projekte najkasnije do 2023. godine. Vlada će, pak, garantovati trenutni godišnji proračun za poljoprivredu i u narednim godinama.

"Još uvek čekamo na uvođenje Veća o trgovini i standardima o našoj budućoj trgovinskoj politici, a koji će pažljivo nadgledati predstojeće pregovore kako bi se osiguralo da visoki standardi poljoprivrede ne narušavaju nestandardni uvoz”, kaže Nik von Vestenholc, predsednik Nacionalnog udruženja poljoprivrednika (NFU).

Vlada najavljuje kako će zajedno sa poljoprivrednicima raditi na formiranju, razvoju i ispitivanju novog pristupa. "Van EU imaćemo jednostavniji i pravedniji sistem finansiranja - onaj koji poljoprivrednike nagrađuje za poboljšanje okoline i očuvanje visokih standarda dobrobiti životinja. Posvećeni smo osiguravanju da naše ruralne zajednice osete prednosti Bregzita", naglasila je državni sekretar za zaštitu okoline, Thereza Viliers.

Najviše novca za okolinu, hranu i ruralna pitanja

Sredstva su raspoređena kroz dve finansijske godine, 2020. i 2021. godinu. U 2020. godini najviše novca ide Ministarstvu za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja u iznosu od 1,751 milijuna funti.  Za škotsku vladu osigurano je 449 miliona funti, 231 miliona funti velškoj vladu i 279 miliona funti za administraciju Severne Irske, navodi agriland.

U 2021. godini isto će se najviše novca izdvojiti za Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja i to u iznosu od 92 miliona funti


Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija Evropska unija Bregzit CAP Finansiranje Poljoprivreda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.