Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mega dron
  • 14.01.2023. 15:00

Poljoprivrednik iznad zemlje - pomoću mega drona će nadgledati imanja

Letelica je laka za upravljanje, a omogućava nadgledanje useva i stoke na ispaši. Koliko košta?

Foto: eVTOL/PrintScreen
  • 387
  • 84
  • 0

"Ryse Aero Technologies" je na sajmu tehnologije i elektronike CES u Las Vegasu predstavila ultra lagano vozilo za poletanje, letenje i sletanje eVTOL nazvan "Recon", izveštava Futurefarming.

Ovaj mega dron je dizajniran da učini letenje dostupnim za sve, bez obzira na nivo veština ili sertifikat pilota, navode.

Izviđanje useva

Poljoprivrednicima omogućava da s njim mogu leteti iznad svoje zemlje i koristiti ga za izviđanje useva i inspekciju. Očekuje se da će cena iznositi oko 150.000 evra.

Recon pokreće šest elektromotora, a propeleri s karbonskim lopaticama se okreću pri 2.000 o/min. Ima šest električnih rotora. Baterije se mogu vaditi radi punjenja i zamene.

Pune baterije obezbeđuju let oko 25 minuta i može dostići brzinu od 101 km/h. Sistem veštačke inteligencije održava mašinu stabilnom kada lebdi čak i na vetrovima od 40 km/h. Kako bi let bio što bezbedniji, opremljen je laserskim optičkim LIDAR-om za izbegavanje prepreka.

Dovoljno 45 minuta treninga

Kompanija tvrdi da sa samo 45 minuta treninga korisnik može savladati veštinu letenja. Poljoprivrednicima je omogućeno da testiraju letelicu.

Planirano je da 2023. godine proizvedu 100 letelica, a već 1.000 u 2024. godini.

"Recon" mega dron bi na velikim imanjima i farmama mogao da zameni pomoćna vozila. Njegova primena je za sada u nadgledanju useva ili stada na ispaši.


Tagovi

Dron Mega dron Recon Nadgledanje imanja Letelica za poljoprivrednike Bezbednost stoke Bezbednost imanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)