Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz i tranzit
  • 28.07.2023. 15:00

Poljska i Moldavija se plaše ukrajinskih žitarica - šta traže?

Prekid izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora doneo je nove probleme za njima susedne zemlje.

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 397
  • 42
  • 0

Poljska je spremna da uvede vlastitu, jednostranu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine ako Evropska unija ne produži mere koje su na snazi do 15. septembra, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus za Euractiv.

Traže produženje do kraja godine

Osim te zemlje, ograničenje na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, semenki uljane repice i suncokreta još od aprila imaju i Bugarska, Mađarska, Rumunija i Slovačka. Ova je mera uvedena zbog velikog priliva ovih proizvoda i zaštite domaćih poljoprivrednika, a navedene zemlje traže produženje do kraja godine. 

A ako se to ne dogodi, Poljska je spremna jednostrano da blokira ovaj uvoz, bez obzira što bi to bilo direktno kršenje EU zakona o trgovini. Ali, i dalje će dopuštati tranzit kroz zemlju. Telus kaže kako veruje da će imati pdršku i druge četiri zemlje. 

Euractiv saznaje kako se šest država članica, Danska, Nemačka, Francuska, Holandija, Luksemburg i Letonija protive ovom potezu. 

S druge strane, navodno postoje predlozi pojedinih zemalja da se opseg zabrane proširi i na druge proizvode budući da EU poljoprivrednike zabrinjava i ukrajinski izvoz živine te bobičastog voća, rekao je ove nedelje evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski. Time je nagovestio da se razmatra opcija o proširenju zaštitnih mera i na te proizvode. 

Problematičan je i tranzit 

Poljski ministar upozorava i na tranzit jer su količine koje izlaze iz Ukrajine preko Poljske snažno porasle, s 14.000 tona u februaru na 226.000 tona u junu. Smatra kako su ovi pravci nedovoljni te da treba koristiti morske luke u Baltičkom moru, Litvaniji, Estoniji i Letoniji. 

On od EU traži i veću finansijsku podršku za poljske poljoprivrednike jer smatra da nije dovoljna. 

Šta muči Moldaviju?  

Moldavija koja je prekidom crnomorskog sporazuma izgubila mogućnost izvoza morskim putem, zabrinuta je zbog sve većeg tranzita žitarica, piše Reuters. Stoga je tamošnje udruženje "Snaga poljoprivrednika" tražila od vlade da obezbedi brzi carinski koridor za izvoz domaćih proizvoda. Boje se da bi njihovo poslovanje moglo biti ugroženo sve većim korišćenjem njihovih puteva. Smatraju da bi se tranzit trebalo preusmeriti na nekoliko carinskih ispostava na severu zemlje. Ističu da kamioni koji prevoze žitarice čekaju u redu na jugu Moldavije pet do šest dana, dok luka Giurgiulesti na reci Dunav radi vrlo sporo. 

Cene žitarica će poskupeti do 15 odsto? EU će subvencionisati transport ukrajinskih

I ta je zemlja tražila zabranu uvoza iz Ukrajine, a posebno su ugroženi sada jer im preti nedostatak skladišnih kapaciteta za ovogodišnju žetvu.

Oni tradicionalno izvoze žitarice i uljarice u Rumuniju i Tursku. Predviđa se da će ovogodišnja žetva iznositi ukupno 1,2 miliona tona, a domaće potrebe pokrivaće 400.000 tona.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz žitarica EU poljoprivreda Poljska Moldavija Tranzit Zabrana uvoza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

197


Glasova: 105

Da, podređene su 53,3%

Glasova: 25

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,7%

Glasova: 51

Ne, ravnopravne su 25,9%

Glasova: 16

Ne zanima me ova tema 8,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ko ovome može odoleti - ukrčkana sarma za hladne zimske dane ;D