Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropske integracije
  • 18.06.2015. 09:50

Poljska podrška srpskom agraru

Poljska je izvrsno kapitalizirala ulazak u EU, što dokazuje i podatak da je je u 2014. ukupan poljski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosio 22 milijarde evra. To je pet puta više nego 2005. kada su ušli u EU.

  • 95
  • 6
  • 0

Sektor poljoprivrede je jedan od najosetljivijih gotovo kod svih novih članica EU. Poljska je odličan primer kako uspešno iskoristiti sve benefite koje članstvo u Evropskoj uniji nudi, kako bi se poljoprivredni sektor podigao na viši nivo te povećala konkurentnost i izvoz.

U privrednoj komori Srbije održan je skup na temu Poljska iskustva u procesu integracije sa EU u oblasti poljoprivrede, a otvorio ga je potpredsednik PKS-a, Miroslav Miletić, koji je tom prilikom istakao da je broj poljoprivrednika u Poljskoj prilikom ulaska u EU bio smanjen, ali je njihov prihod u značajnoj meri bio povećan. Takav scenario Miletić očekuje i u Srbiji.

Maksimalno iskoristiti sredstva iz predpristupnih fondova

Srbija će tokom procesa pridruživanja EU nastojati da iskoristi pozitivna iskustva zemalja novih članica, ali i da uči na njihovim greškama tokom tranzicije, poručio je Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. On je istakao da u narednom periodu predstoji ispunjavanje uslova za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja da bi kao IPARD agencija mogla da sprovodi IPARD II Program, čime bi srpski proizvođači dobili mogućnost korišćenja značajnihh sredstava iz predpristupnih fondova EU namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.

I Poljska je prošla put koji danas prolazi srpski agrar

Na skupu je govorila i Zofja Šalčok, državni podsekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Poljske, koja je konstatovala kako su se sa dešavanjima koja su danas aktuelna u oblasti poljoprivrede u Srbiji, u Poljskoj suočavali u periodu od 1998. do 2004. godine. No, poljska je poljoprivreda posle toga doživela veliki uspeh. To potvrđuje podatak da je u 2014. ukupan poljski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosio 22 milijarde evra, što je pet puta više nego 2005. kada su ušli u EU.

Šalčok je na kraju dodala kako je Poljska podržavala i podržavaće nastojanja što brže integracije Srbije u EU.


Tagovi

Srpski agrar Poljska IPARD Srbija Zoran Rajić Ruralni razvoj Miroslav Miletić Poljoprivreda Evropske integracije PKS Zofja Šalčok Prehrambeni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer