Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GRESTO 
  • 16.01.2020. 18:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Položen kamen temeljac za logistički centar i staklenik u Rumi

Trening centar primenjuje nove tehnologije u stakleničkoj proizvodnji, prilagođava stari način proizvodnje novim tehnologijama, organizuje obuku kroz praktičan rad, daje konsultacije za proizvodnju i upravljanje usevima.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 262
  • 15
  • 0

Opština Ruma će jedina u Srbiji imati Trening centar namenjen poljoprivrednim proizvođačima. Danas je položen kamen temeljac za izgradnju centra u okviru koga će biti izgrađen i staklenik u kome će biti primenjene nove tehnologije i obuka kroz praktičan rad. Isti ovakav centar već postoji u Makedoniji, a razvija se i u Hrvatskoj. Makedonsko holandski investitori i vlasnici ulažu dva miliona evra, a ceo projekat će biti završen do leta ove godine.

Realizacija logističkog projekat GRESTO 

GRESTO je logistički projekat, koji je nastao kao rezultat dvadesetogodišnje uspešne saradnje imeđu holandske kompanije "KG Greenhouse BV" i makedonskog partnera "Balkan Greenhouse". Projekat podrazumeva izgradnju trening centra, ali i oglednog staklenika u kome će moći da se rade obuke i prezentacije.

Polaganje kamena temeljca 

Pored centra u Rumi, regionalni projekat se razvija i u Hrvatskoj, a postoji i u Makedoniji. Trening centar primenjuje nove tehnologije u stakleničkoj proizvodnji, prilagođava stari način proizvodnje novim tehnologijama, organizuje obuku kroz praktičan rad, daje konsultacije za proizvodnju i upravljanje usevima.

Holandska tehnologija u Srbiji 

Aleksandar Popovski vd ambasador Severne Makedonije istakao je u Rumi da se nada da će u Srbiji biti postignuti dobri rezultati i da će partnerstvo Holandije, Makedonije i Srbije dati izuzetne rezultate.

Polaganju kamena temeljca za centar u Rumi prisustvovali su i predstavnici holandske ambasade. Ističu da im je drago što će i Srbija imati jedan ovakav centar u kome će poljoprivrednicima biti preneta holandska tehnologija proizvodnje koja je prvenstveno savremena i energetski efikasna.

"Jako mi je drago što će u ovakvom objektu farmeri i poljoprivredni i iz Srbije moći da uče jedni od drugih. Moći će da čuju koje su to nove tehnologije koje se primenjuju u ovom sektoru, koji su to principi zaštite životne sredine u ovoj oblasti. Potom, kako su to energetski efikasni objekti koji su održivi i koje su to najnovije tehnologije u ovoj oblasti. Nadam se da ćemo našu tajnu zlatnog trougla, odnosno saradnje između administracije, vlade i poslovnog i naučnog sektora moći da prenesemo i ovde jer je to tajna uspeha u Holandiji," rekla je Marija Van Miltenburg, zamenik ambasadora Holandije.

Najmoderniji način uzgajanja povrća 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tom prilikom rekao da je reč o klasičnom primeru kako se na najmoderniji način uzgaja povrće u staklenicima i školski primer kako će se transferisati znanja u poljoprivredi. 

On kaže da su poljoprivrednici prethodnih dvadeset godina uzgajali povrće na otvorenom i imali gomilu problema, pre svega zbog vremenskih neprilika. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

"Uveren sam da će ova tehnologija koju donosi Gresto i u Srbiji dati rezultate, jer ako može u Holandiji ili Makedoniji, zašto ne bi moglo da se gaji povrće u staklenicima i u Srbiji", rekao je ministar Nedimović, dodajući da je Vlada Srbije u budžetu obezbedila sredstva za staklenike.

Investicija u Rumi vredna je dva miliona evra u prvoj fazi koja treba da bude završena do leta. Direktno će biti zaposleno 10 ljudi, ali indirektan efekat je daleko veći jer projekti koji su u planu indirektno zapošljavaju veći broj ljudi.


Foto prilog


Tagovi

Gresto Trening centar za poljoprivrednike Ambasada Holandije Ambasada Makedonije Staklenici Aleksandar Popovski Marija Van Miltenburg Branislav Nedimović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".