Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 16.11.2023. 15:00

Ponovo odobrena upotreba glifosata u EU - na koliko godina?

Istraživanja herbicida će se nastaviti, a u slučaju da se otkriju nove spoznaje o njegovim svojstvima, revizija odobrenja može se pokrenuti u bilo kojem trenutku, poručuju u EK.

Foto: Depositphotos/gubernat
  • 94
  • 6
  • 0

Evropska komisija obnoviće odobrenje za glifosat na sledećih 10 godina, saopšteno je u četvrtak, iako vlade EU-a ranije nisu dale jasno mišljenje hoće li ili ne produžiti odobrenje. 

Nisi utvrđeni kritični problemi 

Sadašnje odobrenje, koje ističe 15. decembra 2023., vanredno je izdato na pet godina, nakon sveobuhvatne procene sprovedene između 2012. i 2017., stoji u saopštenju. Dodaje se da i ranija i trenutna procena nisu identifikovale kritične probleme. 

Uprkos tome, istraživanja ovog herbicida se intenziviraju. Mogu se očekivati ​​nove spoznaje o njegovim svojstvima, a koja su bitna za zaštitu zdravlja ljudi i okoline.

"Ako se pojave dokazi koji upućuju na to da kriterijumi za odobrenje više nisu ispunjeni, revizija odobrenja na nivou EU-a može se pokrenuti u bilo kojem trenutku i Komisija će odmah preduzeti radnje za izmenu ili povlačenje odobrenja ako je to naučno opravdano", poručuju. 

Kako bi uskladila ta razmatranja, Komisija će usvojiti obnovu odobrenja glifosata za razdoblje znatno kraće od maksimalno mogućeg, tačnije 10 godina, navode. 

Sigurna upotreba? 

Glifosat je aktivni sastojak sredstva za uništavanje korova Roundup kompanije Bayer AG.

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije zaključila je 2015. da je ovaj preparat verovatno kancerogen za ljude, ali druge agencije širom sveta, uključujući američku Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) i Evropsku agenciju za hemikalije, klasifikovali su ga kao nekancerogen.

Studija pokazuje da je smrtnost dece od raka u Brazilu povezana s uzgojem soje?

Bajer je rekao da su godine studija pokazale da je njegova upotreba sigurna i da je hemikalija decenijama uveliko korišćena od strane poljoprivrednika.


Tagovi

Odobrenje za glifosat Glifosat Roundup Herbicid Produženje Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.