Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 29.08.2023. 09:00

Popis: Nećete da date podatke - platićete kaznu?

Zakonom o Popisu poljoprivrede predviđene su i kaznene odredbe za one koji odbiju da sarađuju.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 637
  • 193
  • 0

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine („Službeni glasnik RS“, br. 76/21 ) i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018 (Instrument Pre-accession Assistance 2018).

Popis za pravna lica počeo je još 1. juna, koja su se praktično samoanketirala unosom podataka elektronski preko veb-upitnika. Čitav proces se nastavlja od 1. oktobra za poljoprivredna gazdinstva i trajaće do 15. decembra 2023. godine. Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora, ističe se na sajtu Popisa.

Fizička, ali i pravna lica

Kako je spomenuto, ovaj proces uređen je Zakonom, pa tako i novčane kazne ukoliko se prekrše određene obaveze.

"Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili punoletni član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome su poznati podaci koji se prikupljaju, ako odbije da popisivaču da podatke o gazdinstvu koji se prikupljaju u skladu sa ovim zakonom ili mu da netačne ili nepotpune podatke", ističe se u Zakonu.

Više cifre predviđene su za pravna lica - od 100.000 do 1.000.000 dinara, a kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu sa nižom cifrom. Ovaj pravni akt obuhvatio je i same popisivače za slučaj da ne obavljaju svoj posao po očekivanom procesu.

Prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinstava od 15.avgusta

Novčanom kaznom od 30.000 do 50.000 dinara kazniće se za​​ prekršaj popisivač, koordinator i drugo fizičko ili pravno lice koje je zaduženo za obavljanje poslova u vezi s popisom, kao i odgovorno lice u pravnom licu koje obavlja poslove u vezi s popisom, ako:

1) ne obavlja poslove popisa blagovremeno i na propisan​​ način (član 20. stav 1);

2) ne vodi računa o tačnosti upisa podataka koji su dali davaoci podataka (član 20. stav 2);

3) ne čuva kao tajnu podatke o popisanim poljoprivrednim gazdinstvima do kojih dođe tokom obavljanja poslova koji su mu povereni (član 20. stav 3).

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj i član popisne komisije koji je ovlašćen za raspolaganje sredstvima na podračunu za posebne namene ako nenamenski i nezakonito troši sredstva sa podračuna popisne komisije​​.

Šta sve obavezuje Zakon, možete pročitati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Popis poljoprivrede Zakon Republički zavod za statistiku Popisivači Kazna


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kukuruza u Timočkoj krajini je počela. S obzirom na nestabilne vremenske uslove, česte kiše i temperaturne oscilacije prinos je zadovoljavajući, čak negde i bolji nego prošle godine.
Danas u Jakovcu ovako!