Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Kanadi
  • 19.11.2021. 12:00
  • Kanada

Poplave u Kanadi usmrtile hiljade životinja, preživele ostale bez hrane i vode

Snimci iz vazduha pokazuju dramatične slike potopljenih farmi, ali i farmera koji pokušavaju da izvuku životinje iz poplave pomoću motornih čamaca i džet-ski plovila.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 218
  • 64
  • 0

Hiljade domaćih životinja su uginule, a mnoge su i dalje zarobljene poplavom nakon što je oluja na severozapadu Pacifika pogodila glavno središte kanadske poljoprivrede. Na području britanske Kolumbije, ali i savezne države Vašington u SAD-u, u dva je dana palo kiše koliko je bude u mesec dana, što je uzrokovalo poplavu i klizišta. Evakuisano je hiljade ljudi, jedna je osoba poginula, a nekoliko se vodi kao nestalo. 

U okolini grada Abotsford nalazi se više od 1.200 farmi koje 5,2 miliona stanovnika Britanske Kolumbije snabdeva mlekom i mlečnim proizvodima, jajima, mesom, navodi The Guardian

Snimci iz vazduha pokazuju dramatične slike potopljenih farmi, ali i farmera koji pokušavaju da izvuku životinje iz poplave pomoću motornih čamaca i džet-ski plovila. U utorak je naložena evakuacija 300 ljudi sa 121 farme u nizini Sumas Preiri, nastaloj isušivanjem jezera pre stotinu godina. Ali, poljoprivrednici nisu hteli da napuste svoje životinje. Tamo se nalazilo 60 farmi sa 9.000 muznih krava.

Preživelim životinjama nedostaje hrana i voda, u vrlo su lošem stanju zbog čega će morati da budu eutanizirane. 

Osim ove tragedije, privremeno je prekinut i transport pšenice i uljane repice iz Kanade koja je jedna od najvećih svetskih izvoznica žitarica. 

Osim toga, reuters piše kako će ove godine u tom delu sveta biti teže pronaći pravo božićno drvce jer su i rasadnici pod vodom. Ta je zemlja najveći svetski izvoznik prirodnih božićnih jelki. Godišnje ih izveze oko 2,3 miliona od čega 97 odsto otpada na SAD. 

Neka od njih su već posečena i zamotana, odnosno pripremljena za veleprodaju, ali su sada okružena vodom i verovatno će propasti. 

Kako je izgledala evakuacija krava, pogledajte u videu: 


Tagovi

Poplava u Kanadi Uginule krave Zarobljene životinje Potopljena farma Kanada Božićno drvce


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u