Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 25.12.2022. 15:00

Porasla produktivnost rada u poljoprivredi EU za 13 odsto

Rast je podstaknut naglim povećanjem cena poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 63
  • 20
  • 0

Produktivnost rada u poljoprivredi u Evropskoj uniji porasla je za 13 odsto u 2022. godini, objavio je Evropski zavod za statistiku Eurostat na osnovu prvih preliminarnih podataka iz ekonomskih računa za poljoprivredu (EAA). Najviše je podstaknut naglim povećanjem cena poljoprivrednih proizvoda.

Poremećaji na tržištu

Vanredni inflatorni pritisci su obeležili ovu godinu. Oni su rezultat problema u lancu snabdevanja započetim s pandemijom koronavirusa, koja još uvek traje kao i sukobom u Ukrajini što je poremetilo snabdevanje energijom, dovelo u pitanje pristupačnost niza poljoprivrednih inputa (posebno đubriva) i trgovine nekim poljoprivrednim proizvodima.

Najveća procenjena stopa porasta u 2022. godini bila je u Nemačkoj, iznosila je 66,8 odsto, gde je prosečan rast cena izlaznih proizvoda od 29,5 odsto nadmašio rast cena inputa od 14 odsto. Nagli rast je zabeležen u Estoniji (32,8 odsto), zatim Danskoj (29,8 odsto) i Luksemburgu (29,6 odsto).

S druge strane, oštar pad je zabeležen u Rumuniji od 21,2 odsto, Slovačkoj (-15,4 odsto), Portugalu (-11,8 odsto) i Malti (-11,2 odsto).

Najveći rast ostvarila je Njemčka

Još veća produktivnost u poređenju s 2015. 

U poređenju s 2015. godinom, indeks realnog dohotka EU u 2022. godini bio je veći za 19,8 odsto. U istom periodu zabeležen je kontinuirani ukupni pad indeksa inputa poljoprivredne radne snage od 16,6 odsto. Ove promene su zajedno dovele do toga da je produktivnost rada u poljoprivredi u EU veća za 43,6 odsto u 2022. nego u 2015. godini.

Ipak, ističu da prve procene za 2022. treba posmatrati s određenim oprezom, jer se koriste nepotpune informacije i zasniva se na modulacijama, koje možda još uvek neće u potpunosti odražavati tržišna kretanja. U maju 2023. biće dostupne procene EAA koje uključuju detaljnije i ažurirane aktuelne informacije o tržištu.


Tagovi

Eurostat Produktivnost rada Statistički podaci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.