Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 27.10.2023. 18:00

Porasla samo cena uljane repice na evropskom tržištu

Cena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13 h bila u blagom padu. Isto se dešavalo i sa novembarskim ugovorima za kukuruz.

Foto: Depositphoto/absurdov
  • 210
  • 30
  • 0

Informacije koje pristižu sa područja Crnog mora pogurale su cene žitarica na više. Skočile su nakon vesti o navodnoj obustavi izvoza, ali je tada objavljen demanti iz Ukrajine pa je došlo do smirivanja tržišta. Oleksandar Kubrakov, zamenik ukrajinskog premijera, je na svom X profilu demantovao informacije o otkazivanju i zaustavljanju koridora.

U Evropi porasla cena uljane repice

Cena pšenice na pariškom Matifu je u petak u 13h bila u blagom padu. Za tonu je trebalo izdvojiti 233,50 evra. Isto se dešavalo i sa novembarskim ugovorima za kukuruz koji je koštao 201,50 evra/t. Jedino je uljana repica pokazala rast i koštala 413 evra/t.

Pšenica na pariškoj berzi:

Porasla je cena pšenice i na čikaškom CBoT-u, na 201,72 evra/t. Za kukuruz je blago pala na 178,74 evra/t, a smanjenje je sledila i soja za koju je trebalo izdvojiti 445,38 evra/t.

Kukuruz na pariškoj berzi:

Slab izvoz iz EU

USDA sedmični izveštaj o izvozu pokazao je rast prodaje sojine sačme u inostranstvu, što je imalo uticaja i na cenu uljane repice u Evropi koja se oporavlja. Nakon padavina poboljšana je prognoza za prinose žitarica što je dovelo do pada cena, posebno kukuruza.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Evropskoj uniji pada izovz. Oslabila je potražnja za evropskim poljoprivrednim proizvodima. Komisija je smanjila prognozu za izvoz pšenice u odnosu na prošli mesec na 31 milion tona, što je dovelo do povećanja zaliha u sezoni 2023/24. na 19,1 milion tona.


Tagovi

Matif CBoT Cena žitarice Cena kukuruza Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.