Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 07.02.2020. 18:00

Porastao izvoz poljoprivrednih proizvoda - najviše svinjskog mesa i pšenice

Vrednost izvoza u EU porasla je na 13,4 milijarde evra, što je povećanje za 7,3 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Foto: Pixabay/PGPS
  • 164
  • 8
  • 0

Evropska unija je u novembru 2019. godine zabeležila rast vrednosti mesečnog izvoza poljoprivrednih proizvoda, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Vrednost izvoza porasla je na 13,4 milijarde evra, što je povećanje za 7,3 odsto u odnosu na 2018. godinu. Pozitivna je činjenica i to da se uvoz smanjio na 9,78 milijarde evra, što je smanjenje za 5,7 odsto u odnosu na 2018, piše europa.eu.

Kao rezultat toga, mesečni višak trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima povećan je na 3,65 milijarde evra.

Najveći rast izvoza u Kinu, Tursku i Egipat

Najveća povećanja izvoza zabeležena su za Kinu (761 miliona evra), Tursku (za 129 mil. EUR) i Egipat (73 mil. EUR). Izvoz se najviše smanjio u SAD (za 187 mil. EUR), Hong Kong (pad od 79 mil. EUR) i Libiju (za 37 mil. EUR).

Iako se ukupni uvoz smanjio, zabeleženo je povećanje iz nekih zemlja. Zabeležen je rast uvoza iz Kanade (za 104 miliona evra), Turske (porast za 55 mil. EUR) i Maroka (porast za 37 mil. EUR), dok je vrednost uvoza pala iz SAD-a (pad od 296 miliona evra), Indonezije (67 mil. EUR) i Argentine (63 mil. EUR).

Najznačajniji pad u izvozu alkoholnog pića i maslinovog ulja

Povećanje vrednosti izvoznih proizvoda beleži se kod svinjskog mesa (za 375 miliona evra), pšenice (171 mil. EUR) i iznutrica (64 mil. EUR). S druge strane, zabeležen je i pad kod nekih proizvoda kao što su alkoholna pića (pad od 43 mil. EUR) i maslinovo ulje (19 mil. EUR).

U pogledu vrednosti uvoza, najveći porast zabeležen je kod tropskog voća (rast od 108 miliona evra), svežeg i suvog voća, ali bez tropskog (58 mil. EUR) i uljarica, sve osim soje (57 mil. EUR). Istovremeno, smanjio se uvoz palminog ulja (smanjenje za 201 mil. EUR), te žitarica, osim pšenice i riže (85 mil. EUR).


Tagovi

Evropska unija Trgovina Uvoz Izvoz Poljoprivredni proizvodi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u