Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodatni porez
  • 09.06.2022. 15:00

Porez na "vanredni profit" od rata u Ukrajini

Predlog zakona ima za cilj da uvede dodatni porez od 15 odsto na kompanije sa profitom od preko milijardu pezosa (oko 8,3 miliona dolara) u 2022. godini, čija je profitna marža ili veća od 10 odsto u realnom smislu, ili je 20 odsto veća nego u 2021.

Foto: Depositphotos/nabokv
  • 265
  • 18
  • 0

Situacija u Ukrajini dovodi pojedine zemlje do uvođenja različitih mera. Tako je argentinska vlada predložila nacrt zakona kojim se oporezuju kompanije koje ostvaruju izuzetan prihod od sukoba u Ukrajini. Ova mera bi posebno pogodila domaću industriju žitarica, piše Reuters

Vlada levog centra pokušava da ovom merom smanji fiskalni deficit i pomogne trećoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike da se izbori sa galopirajućom inflacijom koja je na dobrom putu da premaši 70 odsto.

Predlog zakona ima za cilj da uvede dodatni porez od 15 odsto na kompanije sa profitom od preko milijardu pezosa (oko 8,3 miliona dolara) u 2022. godini, čija je profitna marža ili veća od 10 odsto u realnom smislu, ili je 20 odsto veća nego u 2021. godini.

Najviše će biti pogođeni sektori energetike, hrane i poljoprivrede. Opozicija je već najavila odbijanje nacrta zakona. Kongres ga mora odobriti, a podržava ga Međunarodni monetarni fond (MMF), s kojim je Argentina nedavno restrukturirala dug od 44 milijarde dolara.

"Postoje sektori koji su imali koristi od sukoba", rekao je ministar ekonomije Martin Guzman predstavljajući predlog zakona Kongresu zajedno s predsednikom Albertom Fernandezom.


Tagovi

Argentina Porez Dodatni porez Ukrajina Inflacija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D