Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo Đinđuš - Opština Bojnik
  • 15.02.2018. 20:15

Porodici Đikić vukovi kućni ljubimci

Stanovnicima sela u podnožju planine Radan, vukovi godinama nanose veliku štetu, pa zato često organizuju hajke na tu divlju životinju. Međutim, drugačija slika je u porodici Đikić, iz sela Đinđuš. Oni se već nekoliko meseci  u svom dvorištu staraju o mladuncima vukova podjednako kao i o ostalim životinjama na gazdinstvu.

  • 526
  • 17
  • 0

Stanovnicima sela u opštini Bojnik, u podnožju planine Radan, vukovi godinama nanose veliku štetu, pa zato često organizuju hajke na tu divlju životinju. Međutim, kako prenosi RTS, sasvim drugačija slika je u porodici Đikić, iz sela Đinđuš. Oni se već nekoliko meseci  u svom dvorištu staraju o mladuncima vukova podjednako kao i o ostalim životinjama na gazdinstvu. Ipak, njihovi kućni ljubimci Vuka i Vule će uskoro imati novi dom i to u Beogradskom zoološkom vrtu.

 

Milan se sažalio na bespomoćne mladunce vuka


Na imanju Đikića mladunci vukova žive već sedam meseci, a u šumi ih je kao sasvim male i nezaštićene pronašao dvadesetčetvorogodišnji Milan Đikić. Kako on objašnjava, vukovi su bili mali, a u neposrednoj blizini je ležala njihova mrtva majka, koja je iz nepoznatog razloga uginula. Milan se zbog toga sažalio i uzeo vukove da ih čuva.

Vukove hranili kozjim mlekom i mesom

 

Prema rečima domaćina, Vuka i Vule ne vole gužvu, a za njihovu ishranu je od prvih dana bila zadužena Milanova majka Sonja. U početku su vukove hranili kozjim mlekom, jer Đikići odgajaju alpske koze, a kasnije su im davali i meso. Inače, vukovi sa Radan planine i Đinđuškog brda su im ranije bili česti posetioci. Predrag Đikić napominje da je ranije organizovano i nekoliko hajki koje nisu donele željeni rezultat, jer vukovi i dalje svraćaju u selo i ubijaju koze. Predrag ističe da je za njega spas što ima dobrog psa, šarplaninca, koji za sada uspeva da otera te "nezvane goste".

Ne uzimati životinje iz prirode!

 

Nakon sedam meseci druženja, porodica Đikić će morati da se oprosti sa vukovima. Po preporuci stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije vukovi će najverovatnije biti zbrinuti u Beogradskog zološkom vrtu. Ipak, Branislav Grubač iz pomenutog Zavoda naglašava da bi takve životinje trebalo da završe u prirodi, ali je veliki problem to što su oni su uzeti kao mladunci i već su se dobro pripitomili, tako da će njihov povratak u prirodu biti nemoguć.

Foto: Markus Wollney / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Vukovi Šumarstvo Šume Divlje životinje Bojnik Agroklub Branislav Grubač Predrag Đikić Milan Đikić Đinuš Radan Đinuško brdo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.