Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Policija blokira paore
  • 24.11.2015. 15:30

Poruke paora sa blokade

Kao što su i najavili, poljoprivrednici u Vojvodini nezadovoljni Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu krenuli su u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu. Međutim, u mnogim mestima zaustavlja ih policija i zabranjuje im da nastave vožnju. Evo kako je bilo Zmajevu.

  • 1.025
  • 253
  • 0

Više od pedesetak poljoprivrednika Zmajeva traktorima je krenulo prema Sirigu. Odmah na izlasku iz sela zaustavila ih je jedinica interventne policije. To je bila prilika da novinari popričaju sa nekima od njih.

Koordinator protesta ispred kluba paora 100P plus Žarko Kobilarov, kaže da poljoprivrednici traže smenu ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković zato što brani, kako kaže, interese tajkuna i investitora. "U strategiji razvoja poljoprivrede rečeno je da je akcenat na registrovanim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima. Ministarka je u svim dosadašnjim postupcima bila na strani tajkuna i stranih investitora, a ne registrovanih poljopivrednih gazdinstava. I zato tražimo njenu smenu", kategoričan je Kobilarov.

Jedna verzija zakona za paore, druga za Skupštinu

Branislav Pavlović, iz Udruženja poljoprivrednika Vrbasa kaže da je ministarstvo poljoprivrede pred paore izašlo s jednom, radnom verzijom Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, a da će s potpuno drugačijom pred poslanike u skupštinu na usvajanje. "Na javnoj raspravi u Skupštini Novog Sada povodom ovog zakona, ministarka nam je obećala da će uvesti limit za stočare do 200 hektara. Ona nam je objašnjavala kako ima samo osam privrednih subjekata koje to zanima. U skupštinskoj proceduri nema ograničenja za stočare", kaže Pavlović.

Od zakupa zemljišta zavisi opstanak porodičnog gazdinstva

Mirko Pejović iz Savinog Sela kaže da je za opstanak porodičnog gazdinstva neophodno da poljoprivrednici, kao i u proteklih desetak godina, zakupljuju državno poljoprivredno zemljište. "Sve su to ljudi koji imaju nešto i svoje zemlje ali to je nedovoljno da bi oni mogli da opstanu, da ostanu, da žive i da prehrane svoju porodicu, da podižu decu i da ih školuju. Od fundamentalnog značaja je da ta državna zemlja ostane u rukama srpskoga seljaka", objašnjava Pejović.

Do Beograda i njivama ako treba

MUP nije zabranio vožnju traktorima, već je izdao saopštenje u kome se kaže "da nije moguće da toliko traktora dođe u glavni grad, jer bi to paralisalo saobraćaj i ugrozilo prava građana na slobodno kretanje". Na terenu policija fizički sprečava poljoprivrednike da traktorima krenu put Beograda, a naša ekipa se uverila da poljoprivrednici koriste njive i poljske puteve kako bi zaobišl blokade. U kratkom video prilogu pogledajte kako je to izgledalo danas na terenu.


Tagovi

Protest paora Traktori Policija Smena ministarke Klub paora 100P plus Žarko Kobilarov Razvoj poljoprivrede Zakon o zemljištu Limit za stočare Branislav Pavlović MUP Blokade


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u