Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja sa Češkom
  • 15.10.2015. 16:30

Posebni odnosi Srbije i Češke u poljoprivredi

Srbija jedna od pet zemalja sa kojima Češka želi da razvija posebne odnose u oblasti poljoprivrede.

  • 121
  • 5
  • 0

Češka je Srbiju svrstala među pet zemalja sa kojima želi da razvija posebne odnose u poljoprivredi, objavili si danas u Beogradu ministri poljoprivrede dve zemlje Marijan Jurečka i Snežana Bogosavljević Bošković.

Na konferenciji za novinare su istakli da je Češka, radi unapređenja saradnje u poljoprivredi opredelila posebnog agrarnog diplomatu koji će biti u Srbiji i raditi na saradnji u toj oblasti. Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković, je izrazila zadovoljstvo što se Srbija, uz Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Saudijsku Arabiju, našla među pet zemalja sa kojima Češka želi da razvija posebne odnose i unapređuje saradnju u poljoprivredi.

Saradnja moguća, pre svega, u oblasti stočarstva

Ministarka je istakla da je sa češkim ministrom poljoprivrede Marijanom Jurečkim, dogovrila i da se intenzivira i trgovinska razmena poljoprivednih i prehrambenih proizvoda, rad na zajedničkim projektima i investiranje u poljorivredu u Srbiji. "Sada postoje pozitivni primeri saradnje, želimo da tih primera bude više", rekla je Bogosavljević Bošković. Prema njenim rečima, saradnja je moguća, pre svega u oblasti stočarstva, u prenosu češke tehnologije, tehnoloških rešenja i opreme na srpske posede, ali na zajedničkom radu da se ta proizvodnja uveća.

Potencijali razmene nedovoljno iskorišćeni

"Postoje mogućnosti izgradnje preradnih kapaciteta, fabrika za zamrzavanje biljnih proizovoda, kao i lakšeg plasmana srpskih proizvoda na češko i druga tržišta te zajedničkih investicija u poljoprivredi", istakla je srpska ministarka poljoprivrede. Ona je ocenila da su poljoprivredna razmena, kao i asortiman proizvoda Srbije i Češke, skromni, a sa češkim ministrom je konstatovala da je potrebno raditi na proširenju saradnje, jer oko 20 miliona evra godišnje je malo za potencijale dve zemlje.

Jurečka je ovom prilikom istakao da je Češka prepoznala veliki potencijal za saradnju sa Srbijom u poljoprivredi i da je zato svrstala među pet zemlja u koje je poslala specijaizovanog agrarnog diplomatu. "Smatramo da veliki potencijal postoji u komercijalnoj saradnji", rekao je on i naveo da postoje češke firme koje dugoročno i uspešno rade u Srbiji. Dodao je da će danas popodne biti na otvaranju staje za uzgoj stoke koji je podigla jedna od čeških firmi, koja već dugo vremena radi u Srbiji.

Jurečka će, prema najavi, otvoriti farmu Žarkovac kod Sombora koju je podigla češka firma Agriko. Kako je istako, veruje da Češka može da ponudi Srbiji vrhunske tehnologije, uporedive s nemačkim i holandskim, ali za mnogo zanimljiviju cenu. "Verujem da postoji mogućnost saradnje i u drugom pravcu, zato što postoji veliki broj artikala koje mi u Češkoj ne proizvodimo i nećemo ih nikad ni proizvoditi, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu", rekao je Jurečka.

Češka će pomoći Srbiji i u pretpristupnim razgovorima

Ministri su razgovarali i o poboljšanju saradnje dva ministarstva poljoprivede, a dogovorili su se i o češkoj pomoći u pretpristupnim razgovorima Srbije sa EU u oblasti poljoprede. "Češka je sprema i na političkom nivou da podrži ubrzavanje pregovora kako bi Srbija što pre postala članica EU", istakao je češki ministar poljoprivrede Marijan Jurečka.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Češka Ministarstvo poljoprivrede Trgovinska razmena Snežana Bogosavljević Bošković Marijan Jurečka Agrarni diplomata Stočarstvo Saradnja Trgovinska razmena Preradni kapaciteti Uzgoj stoke Farma Žarkovac Pregovori