Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 02.07.2020. 12:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sombor

Posejao ječam na državnoj zemlji, lokalna samouprava skinula rod

Grad Sombor je i u proizvodnoj 2019/2020 godini nastavio sa doslednom primenom propisa i pristupio skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta koje je u javnoj svojini, a korišćeno je bez pravnog osnova odnosno nije utvrđeno ko je uzurpator istog.

Foto: WikimediaCommons/Jacek Rużyczka (ilustracija)
  • 516
  • 25
  • 0

Polazeći od Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Skupština grada Sombora donela je Odluku o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno koje se nalazi na teritoriji Grada Sombora, navodi se na zvaničnom sajtu.

Na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ako poljoprivredni inspektor zapisnikom utvrdi da nepoznato lice koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi odluku o skidanju useva.

"Prvo skidanje useva u ovoj proizvodnoj godini izvršeno je sa dela katastarske parcele br. 3865/2, K.O. Čonoplja, a skidan je usev ječma", precizirano je na sajtu.

Ne zna se ko je posejao ječam

Grad Sombor je i u proizvodnoj 2019/2020 godini nastavio sa doslednom primenom propisa i pristupio skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta koje je u javnoj svojini, a korišćeno je bez pravnog osnova odnosno nije utvrđeno ko je uzurpator istog.

Pooštreni uslovi za zakup državnog zemljišta

Skidanje i prodaju useva nadležni organ jedinice lokalne samouprave obavlja na teret lica koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, a ako se radi o nepoznatom licu na teret jedinice lokalne samouprave. Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova skidanja useva, raspoređuju se u skladu sa članom 71. pomenutog zakona.

Nakon prodaje skinutog useva, sredstva ostvarena prodajom istog raspodeliće se tako da 30 odsto predstavlja prihod budžeta Republike Srbije, 30 odsto prihod je budžeta Autonomne pokrajine, a 40 odsto prihod je budžeta Grada Sombora.


Tagovi

Uzgoj ječma Državno zemljište Grad Sombor Zakon o poljoprivrednom zemljištu Žetva ječma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...