Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino u svemiru
  • 08.11.2019. 19:00

Poslali vino u svemir, astronauti ne smeju da uživaju u njemu

Istraživači će proučavati uticaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina.

Foto: Depositphotos/Silberkorn
  • 82
  • 2
  • 0

Desetak flaša finog francuskog vina poslato je 2. novembra na Međunarodnu svemirsku stanicu. Flaširano vino, pojedinačno spakovano u metalne sanduke, kako bi se sprečio lom, lansirano je iz Virdžinije, a na svemirsku stanicu je stiglo dva dana kasnije, u ponedeljak. 

Uticaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja

Vino će u orbiti, kako piše Associated Press, provesti godinu dana, pre nego što se vrati na Zemlju. ipak, astronauti u njemu neće moći da uživaju jer je vino tamo iz naučnih razloga. Naime, istraživači će proučavati uticaj svemirskog zračenja i bestežinskog stanja na proces starenja vina

U Startup-u Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a koji je poslao vino u svemir, nadaju se da će razviti nove ukuse. Verovatno će i sama spoznaja da potrošač može degustirati vino koje je godinu dana odležalo u svemiru, imati svoju dodatnu vrednost, a samim tim i cenu. 

Nakon povratka na Zemlju, vino iz Svemira uporediće se sa onim koje je odležalo u podrumima Bordoa. Ono što ostane od istraživanja, podeliće se onima koji su ga finansirali. 

Mogućnost poljoprivrede u svemiru

Space Cargo ima još pet svemirskih misija koje planira u naredne tri godine, a sve sa ciljem da prouče mogućnost poljoprivrede u prostranstvima svemira. 

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da je vino završilo u svemiru. Naime, francuski astornaut je 1985. godine poneo bocu na šatl Diskaveri (Discovery). Ipak, flaša je ostala začepljena dok je bila u orbiti. 

Osim toga, ove su godine izraelski i ruski naučnici na međunarodnoj svemirskoj stanici "uzgajali" meso koje su nazvali "Frankenstein", a NASA istražuje mogućnost uzgoja paprike izvan granica Zemlje. 


Tagovi

Vino u svemiru Poljoprivreda u svemiru Odležavanje Vino


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.